Pitanja i odgovori 

Da li svaka djevojka ima suđenu osobu

Podijelite!

Da li svaka djevojka ima suđenu osobu

Pitanje: Esselamu alejkum! Imam jedno pitanje a to je da li mi muslimani svi imamo suđenog/suđenu osobu? Sa tim mislim dali svi imaju tu jednu osobu sa kojom će završiti i stupiti fameliju? Uvijek roditelji govore, doće sudjeni. Znam da je naša sudbina sva određena prije nego sto se rodimo ali da li u to spada i ovo za suđenu osobu?

Odgovor: Alejmusselam! Iz pitanja se razumije da ti vjeruješ u kader i da znaš da je Allah sve odredio od dobra ili zla. I nema sumnje da je Allah, dželle še’nuhu, odredio suđenu osobu onome kome je određeno da se oženi ili uda. Takođe, odredio je nekome da nema suđene osobe jer mu je određeno da se ne oženi ili ne uda, ali mi neznamo šta je Allah, dželle še’nuhu, odredio.

To što roditelji kažu doće suđeni ne mora da bude tako, jer neko nema suđenu osobu za koju će se udati, ali mi to ne znamo. Nego je na inasanu da uzima za uzroke, nije sporno šerijatski da se djevojka raspituje za momka koji joj se sviđa, da mu da neki znak da joj se sviđa, ili da njen otac je ponudi, ili njena majka i tako. Jer se Hatidža ponudila Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a tako i Omer, radijallahu anhu je ponudio Hafsu prvo Osmanu a zatim Ebu Bekru, i mnoštvo je takvih primjera. Ve bilalhi tevfik.

Related posts

Leave a Comment