Vijesti 

POSLJEDNJI INTERVJU HRABRE PALESTINKE: “PONOSNO NASTAVLJAM DO ZADNJEG DANA” (VIDEO)

Podijelite!

Tokom sukoba stotina palestinskih prosvjednika i izraelske vojske u istočnoj Gazi, blizu granice s Izraelom, prije dva dana je ubijena 21-godišnja Palestinka Razan al-Najjar.
Razan je volontirala kao medicinska sestra tokom masovnih demonstracija pod nazivom Veliki marš za povratak i pomagala povrijeđenima. I upravo je ubijena u trenutku dok je pomagala ranjenim Palestincima. Kako piše AFP, kad je ustrijeljena u prsa, na sebi je imala bijelu liječničku kutu. Njene fotografije obišle su svijet, a korisnici društvenih mreža mijenjaju profilne slike u njenu čast. Televizijska kuća TRT World objavila je posljednji intervju koji je Razan dala prije smrti.
– Prvi dani su mu bili najteži. Tri puta sam se gušila od suzavca, a meta je bio čitav medicinski tim. Jedan moj kolega je upucan u leđa, moja kolegica, također medicinska sestra, pogođena je u glavu, drugi kolega u blizini uha… Pružili smo im prvu pomoć i nastavili sa svojim radom”, govorila je hrabra Palestinka o svom volonterskom radu na bojnom polju. Hiljade ljudi su je ispratili na posljednji počinak, a njena majka je neutješna. – Želim da se čitav svijet probudi i vidi ovo. Šta je moja kćerka skrivila?, pita se majka hrabre djevojke. Svjedoci događaja navode da je Razan ciljano ubijena.

 

– Upucana je u prsa. Nije osjetila metak sve dok on nije izašao na leđa. Pokazala je na leđa i samo je pala”. Medicinski radnici naglašavaju kako imaju pravo na zaštitu prema međunarodnim zakonima. Kada su vani, nose zaštitne uniforme, ali naglašavaju kako “ne uživaju komforu već pomažu ljudima”. – Danas sam zamalo upucana, ali, hvala Bogu, živa sam. Jučer sam se gušila od suzavaca, bila sam onesviještena na sat vremena. Probudila sam se u ambulantnim kolima, ali sam ih napustila. Poludjela sam jer sam morala biti vani, nastaviti svoj rad i svoj put. Tu sam da bih pružila njegu, a ne da bih bila zbrinuta. Ponosno ću nastaviti do posljednjeg dana,” kazala je Razan u intervjuu kojeg je dala 1. juna. Ubijena je istog dana.

PIŠE: A. Z.

oslobodjenje.ba

Related posts

Leave a Comment