Vijesti 

DUDAKOVIĆA POKUŠAVAJU IZJEDNAČITI S ONIMA KOJI SU KLALI DJECU, SPALJIVALI CIVILE, UBIJALI NAROD

Podijelite!

Hamdija Abdić Tigar, ratni komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije Republike BiH, u razgovoru za Avaz.ba kaže da ga je zaboljela vijest o hapšenju generala Atifa Dudakovića, legendarnog komandanta Petog korpusa, heroja i simbola odbrane, ne samo nekadašnjeg Bihaćkog okruga nego cijele BiH, ali i da nije iznenađen.

– Šta da kažem, jutros kad sam čuo, nisam mogao vjerovati, iako se to najavljuje godinama. Po svaku cijenu se to željelo uraditi. Prošle su 23 godine od rata. Haški tribunal je istraživao generala Dudakovića, nisu mu ništa našli. Jer, njegov ratni put bio je častan i čist.

General Dudaković je heroj odbrane, a ne zločinac, kakvim ga pokušavaju predstaviti i izjednačiti s onima koji su klali djecu, spaljivali civile, ubijali nedužni narod.

Mi to nismo radili.

Mi smo se branili. Volio bih da su mene uhapsili nego njega, jer navikao sam već na lažne svjedoke, na podmetanja i laži, i na privođenja.

General Dudaković je naša svetinja, simbol odbrane i s ponosom kažemo da je njegova „sila nebeska“ uz njega, kao što je bila i tokom najtežih godina opsade i odbrane – jasno i glasno poručuje Abdić.

On dalje nastavlja da nekadašnji borci Petog korpusa nemaju razloga ni pred kim poginjati glavu i da s ponosom stoje iza djela svog komandanta. Abdić, koji je rame uz rame izvojevao s generalom Dudakovićem najveće bitke za odbranu, koje se izučavaju i na međunarodnim univerzitetima, ponavlja da ukoliko je u zoni odgovornosti Petog korpusa Armije RBiH bilo zločina, njih sigurno nije naredio general Dudaković.

– Ja znam da je Dudaković častan čovjek, bio sam s njim u dobru i u zlu. Nikada mi nije naredio nešto što nije moralno i što nije u skladu s konvencijama o ratovanju. Ima li neko u Petom korpusu ko je počinio neki zločin? Možda ima, ali da to uradi, nije mu naredio general Dudaković i on za to ne može odgovarati. U zoni odgovornosti Petog korpusa nije bilo logora, nije bilo ubijanja civila, nije bilo masovnih grobnica. Mi smo nakon naših akcija otkrivali masovne grobnice koje su druge agresorske vojske ostavile iza svojih pohoda. Naš put je bio častan, mi smo branili ovu zemlju i branili smo, ne samo bošnjački narod, branili smo sve ljude koji su ovdje živjeli, a nisu samo Bošnjaci.

 

Abdić u veoma emotivnom istupu ističe kako smatra da general Dudaković neće pokleknuti, nakon sramotnog čina njegovog hapšenja u zemlji koju je branio.

– Neće on pokleknuti kao što nije pokleknuo pred neprijateljskim vojskama u vrijeme kada su nas pokušali istrijebiti s ovih prostora. Evo, s ponosom kažem da sam bio njegov vojnik, a on moj komandant. Ali, kao što često znam reći: „Kad se sastanu dva bez duše, treći je bez glave.“

Goloruki smo se organizirali i borili se za državu i protiv izdajnika u svom narodu. Moj narod je svaki narod koji ovdje živi i svaki čovjek koji je normalan. Po svaku cijenu žele nas izjednačiti s agresorom. Ovo je politička priča. Mi vidimo da se mnogi ustručavaju stati iza boraca za ovu zemlju. A, mi smo branili sve narode.

General Dudaković je sa svojim borcima spriječio masakr nad građanima tadašnjeg Bihaćkog okruga, gdje je u to vrijeme živjelo oko 300.000 ljudi. I, to je ono što nekome smeta sve ove godine.

Mi nismo dozvolili da ovdje nastane „velika Srbija“, nismo dali da se spoje agresori iz tzv. SAO Krajine, uspostavljene na hrvatskoj teritoriji i tzv. republike srpske, koja je djelovala u to vrijeme.

Mi koji nismo ubijali nedužne civile, mi koji smo se branili, mi koji smo pružili otpor od nas daleko nadmoćnijoj sili i potukli ih svojim srcima i hrabrošću i ljubavlju prema domovini, mi smo pobjednici prošlog rata. A, neko želi preokrenuti historiju, nas kriminilizirati i od nas pokušavaju napraviti zločince. Neće u tome uspjeti. Ma, koliko nas proganjali, hapsili, lagali i podmetali nam – poručio je Abdić.

On je najavio da se danas u Bihaću sastaju predstavnici boračkih udruženja, a bit će upriličena i konferencija za novinare, povodom hapšenja generala Dudakovića.

Related posts

Leave a Comment