Poučne priče 

Zelja za potomstvom

Podijelite!

PITANJE:

Es-selamu alejkum! Ja i moja hanuma u braku smo 15 godina i nemamo djece, vrsili smo mnoge medicinske pretrage i po tim nalazima bi trebalo da imamo djecu na sto ukazuju i dvije trudnoce, prva trudnoca 1 mjesec a 2 trudnoca gotovo 3 mjeseca, ova druga trudnoca se desila prije 4 godine, ja i hanuma imamo namaz vec 10 godina. Nekada davno, ne sjecam se tacno kada ali znam da je bilo u samom pocetku praktikovanja vjere dok jos nismo znali dovoljno o tim stvarima, isli smo sa mojim ocem kod neke zene koja navodno uci istihare i rekla nam je da cemo imati dvoje djece (ALLAH NAJBOLJE ZNA), te da nam ima kao napravljeno nesto te da se okupamo obrisemo istim peskirem i odnesmo taj peskir u dzamiju u abdesthanu, ja to nisam uradio, jedino sto nikada nismo pokusali je lijecenje Kur’anom, jednostavno kao da nas nesto sprijecava u tome, pa vas molim za savjet i misljenje. Hvala unaprijed!

ODGOVOR:

Alejkumu selam ve rahmetullahi ve berekatuhu,

Kad je u pitanju trudnoča kod žene, odnosno, problem neplodnosti, mogu da budu tri stvari:

– Da su muž i žena potpuno zdravi, dakle bračni nema nikakvih zdravstvenih niti duhovnih smetnji da imaju potomstvo. U ovom slučaju, treba se strpiti i uz iskren oslonac na Allaha doviti i čekati kad če Allah, s.w.t. da odredi drugačije.

– Da kod bračnih parova (ili jednog kod njih) postoji prirodna, urođena i fizička neplodnost, odnosno, kad je nedovoljan broj ili slab kvalitet spermatozoida i izostanak, odnosno poremečaj ovulacije. Navedeno se može uz Allahovu pomoć liječiiti medicinskim putem.

– Ili da preko sihira odnosno djelovanjem džinna, dešava se neplodnost. Uglavnom se često zna desiti da nakon kračeg vremena bez ikakvog opravdanog razloga, desi se pobačaj ili da se veoma često nakon dijagnozirane trudnoče iznenada desi pobačaj ili da se tokom godine desi nekoliko uzastopnih pobačaja bez nekog jakog razloga. Ovakav način se liječi uz Allahovu pomoć i dozvolu šerijatskom rukjom.

Dalje, drago mi je da ste se vratili Allahu i propisima naše vjere, ali ta vaša želja za potomstvom i jedna doza neznanja (koju svi imamo) dovela vas je do toga da ste pomoć potražili na pogrešnoj strani. Takođe mi je drago da tu ženu niste poslušali, jer svako ko ima zdravog imanskog razuma, neče poslušati takve gluposti koje je ona vama savjetovala u vezi peškira i kupanja. Dalje, ta žena vas je slagala, od kud njoj pravo da se petlja u Allahov kader, od kud njoj pravo da vam kaže i garantuje kako če te imati dvoje djece..la havle ve la kuvvete illa billah..da ona tvrdi kako zna gajb i budučnost.

Nažalost, danas je takvih mnogo, a sve je više onih kojima je mrsko da traže lijeka u namazu i ibadetu, nego traže neko što brže i hitnije riješenje za svoj problem, pa završe kod ovakvih „alima“ koji savjetuju da se okupaš sa peškirom, obrišeš i odneseš u abdesthanu i koji ti kaže koliko češ imati djece…subhanAllah!

Dakle, ako su vam svi nalazi uredu kao što tvrdite i ako vam je hanuma več imala dva pobačaja, ne bi bilo zgoreg da posjetite nekoga ko liječi ispravno Kur’anom, jer tokom rukje, insahAllah, mnoge če stvari biti jasnije. Nemate šta izgubiti, samo možete dobiti, jer Kur’an ne može nikome naškoditi (jer neki se boje, smatraju da če im biti još gore), Kur’an je lijek i milost.

Takođe vam toplo preporučujem tekst od našeg suradnika na temu o potomstvu, gdje ima lijepih savjeta: http://www.n-um.com/svakom-bratu-i-sestri-kojima-je-uskraceno-potomstvo-2/

Related posts