Pitanja i odgovori 

Kontakt sa dzinima

Podijelite!

PITANJE:

Esselamu alejkum,

Na stranici n-um.com sam pronasla tekst “Trazenje pomoci dzinna” (http://n-um.com/?q=node/3620), pa sam ostala malo zbunjena, jer sam citala da neki ucaci rukije prilikom postavljanja dijagnoze koriste metodu dizanja ruku, t.j. obracaju se dzinnima koji su u tijelu bolesnog o kojoj vrsti sihra se radi pa se shodno tome pacijentu podigne desna ili lijeva ruka. Mozete li mi odgovoriti da li je ovo serijatski dozvoljeno ili ne? Molim Allaha da Vas nagradi na odgovoru!

ODGOVOR:

Alejkumu selam,

Dobar dio liječnika Kur’anom ne dozvoljava ovakav način prilikom liječenja a to je: da liječnik uči Kur’an i onda kaže:”Ako je u ovom tijelu sihr, neka tijelo bude gurnuto nazad, ako je mes (opsjednutost) neka bude gurnuto naprijed, ili uči pa kaže: “Ako je sihr neka digne desnu ruku a ako je mes onda lijevu.” Oni smatraju da liječnici koji ovakav sistem koriste, surađuju sa džinnima.

Dok drugi dio liječnika Kur’anom, dozvoljava ove metode objašnjavajuči da se tokom rukje džinn boji liječnika, posebno ako je bogobojazan, tako da na njegov povik nakon učenja, kod džinna se javlja strah i uradi kako mu je rečeno ten a takav način otrkiva o čemu se radi. Međutim, znamo da su džinni veliki lažljivci I prevaranti, tako da ovaj sistem i nije pouzdan i bolje ga je izbjegavati.

Takođe, onaj ko upotrebljava ovu metodu, ne mora značiti da surađuje sa džinnima, možda taj liječnik misli da je ova metoda uspješna. Po meni bolje ju je izbjegavati zbog toga što džinni su nevidljivi svijet i ne znamo da li je tačno ono što je on rekao, tako da može doći do pogrešne dijagnoze na osnovu neprovjeren informacije..

Iskusan liječnik, može tokom rukje i bez ove metode da zaključi o čemu se radi, da li je sihr, mess ili urok ili čak o kakvoj se vrsti sihra radi. Ako ne može odmah, može nakon terapije i nakon druge rukje, jer dijagnoza je najvažina u svakoj bolesti pa i u ovoj.

Related posts