Vijesti 

POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDALA KUĆA POSLANIKA MUHAMEDA, A.S.! (VIDEO)

Podijelite!

POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDALA KUĆA POSLANIKA MUHAMEDA, A.S.! (VIDEO)

 

Brojni hodočasnici Medine imaju priliku vidjeti izloženu maketu vjerovjesnikove kuće (hane-i saadet) i prvobitne Vjerovjesnikove džamije (Mesdžid-u Nebevi) sagrađenih odmah po prelaska vjerovjesnika Muhammeda (a.s.) iz Mekke u Medinu.

Hiljade vjernika posjećuju Medinu u sklopu umre, hodočašća van vremena određenog za hadždž, a njihovu pažnju najviše privlače male dimenzije kuće u kojoj je vjerovjesnik Muhammed živio sa svojom suprugom Aišom. Kuća i džamija prvobitno su izgrađen na primitivan način, a korištena je glina i grane stabla hurme.

Podsjećamo da je, prema određenom kazivanju, hz Aiša jednom prilikom kazala da u momentima kada jedno prilegne da se odmori, ono drugo nije imalo dovoljno prostora u kući za obavljanje molitve.

Poslanikova kuća izgrađena je odmah uz zid Poslanikove džamije i imala je direktni ulaz u džamiju, a nalazila se na mjestu gdje se danas nalazi mezar Vjerovjesnika (Revda-i Mutahhareh). Inače, Poslanik (a.s.) je ukopan u sobi njegove supruge Aiše.

 

Maketa Poslanikove džamije također je izgrađena u svome prvobitnome izgledu, sa samo četiri zida i vjerovjesnikovom kućom uz jedan od zidova.

Akos.ba

Related posts