Islam Poučne priče 

Zaljubljena u momka pravoslavne vjeroispovijesti

Podijelite!

PROBLEM: Selam alejkum! Već godinu dana zaljubljena sam u mladića pravoslavne vjeroispovijesti. Dugo se poznajemo, a također i naše porodice. Moji roditelji, prije svih moja mama, nikad se ne bi složili da budem u vezi s tim mladićem. Ona svaki dan vrijeđa njih, ne poštuje ništa i zbog toga ja budem depresivna. Zatvorim se u sobu i plačem, a ona uvijek govori da sam ja luda. Ja samo ne volim nepravdu, ne volim kad se ne poštuju drugi ljudi. Svi smo mi ljudi… Ja se borim sama sa sobom, meni dan započne tim mislima, tj. nemam volju ni za šta… Je li grijeh što ga volim i što on mene voli? Šta da radim?

SAVJET: Draga moja sestro, prvo da te lijepo poselamim i zahvalim ti za ukazano povjerenje. Znaš, ni ja nisam, kada sam bila djevojka, često puta razumjela svoju majku, i mislila sam da pretjeruje što se toliko zaštitnički ponaša prema meni, sve dok i sama nisam dobila svoje kćerkice. Sad vidim da sam ja i ”gora” od nje. 🙂  A sutra ćeš se i sama uvjeriti u to, kad dobiješ svoju dječicu, ako Bog da. Zato, ne zamjeri svojoj majci, jer ona to čini samo iz velike ljubavi, ogromne brige za tebe i zato što ona stvari može sagledati zrelije i iz onog ugla iz kojeg ti trenutno ne možeš.

Iskreno, ne mogu ti reći da je uredu to što radiš, jer nije. Znaš, ljubav prema Onome koji nas je stvorio, Kome će se naše duše vratiti i od Koga ovisi naše mjesto u vječnosti je mnogo preča od ljubavi Njegovih stvorenja. Ljudi nas danas vole, sutra mrze, danas su zadivljeni nama, a sutra nas ostave jer im se neko drugi više svidio, a On, Milostivi i Svemogući, bdije nad nama od našeg stvaranja u stomacima naših majki, i tako će biti, cijelu vječnost. Sve što imamo, to je milošću Njegovom. Ništa mi sami zaslužili ni postigli nismo, sve je to od Njega i Njegovog davanja, milosti prema nama. Pa zar jedan smrtnik može biti preči od Njega, jedan smrtnik koji čak se Njemu i ne klanja?!

Možda ti ovo sad grubo zvuči, ali drukčije ne mogu da ti dočaram ozbiljnost tvoje situacije. Znaš mila, kada nešto ostavimo radi Allaha, Allah nam to zamjeni i nadoknadi mnogo boljim. Allaha mi je istina ovo što ti pišem i mnogo puta sam se na svojoj koži uvjerila u to. To je obećanje od našeg Gospodara. On će nadomjestiti svome robu onako kako je najbolje i kako on ni sanjati nije mogao.

I znaš, ne možemo očekivati sreću u životu ako činimo ono što je Allahu mrsko, a zasigurno Mu je mrsko i nije zavoljan time da jedna muslimanka bude i zabranjenoj vezi sa onim ko ne voli Allaha i nije Mu pokoran. Ne možemo očekivati mir u duši. Taj momak je tebi iskušenje, veliko iskušenje, a na tebi je da iziđeš kao pobjednik iz tog iskušenja, inšallah.  Isplatit će ti se, vidjet ćeš. I na ovome i na onome svijetu.❤

Allaha molim da te učvrsi na Svome putu i pomogne da odabereš ono što je dobro za tebe i tvoju vjeru!

Ummu Sara Žužić

_______________________

Udaja muslimanke za nevjernika

PITANJE: Es-Selamu alejkum. Htio sam vas upitati kakav je status muslimanke poslije udaje za nemuslimana, da li ostaje muslimanka grijesnica ili?

ODGOVOR: AlejkumusSelam! Pošto je pitanje udaje muslimanke za kjafira ili inovjerca, kako se kod nas kaže, veliki musibet u našim krajevima, evo kompletna studija o tom pitanju.

Nema razilaženja među učenjacima ovog Ummeta da muslimanki nije dozvoljeno da se uda za bilo kojeg kjafira, kršćana, Židova, međusiju, budistu i slično[1]. Kaže Uzvišeni u prijevodu značenja: “One (muslimanke) njima (mušricima) nisu dopuštene, niti su oni (mušrici) njima (muslimankama) dopušteni“, (El-Mumtehine, dio 60. ajeta) i kaže: “Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao”. (El-Bekare, dio 221. ajeta) Sa ova dva ajeta Uzvišeni je zabranio da se muslimanke udaju za nevjernike i učinio taj brak ništavnim.

Kaže Kurtubi: “Idžmau’ Ummeta je na tome da apsolutno nije dozovoljeno da mušrik ženi mu’minku zbog toga što je u tome poniženje za Islam”[2]. Kaže Šejhul-islam Ibn Tejmije: “Muslimani su složni da kjafir ne nasljeđuje muslimana niti kjafir ženi muslimanku”[3]. Kaže Vehbetu Ez-Zuhajli: “Idžmau’ učenjaka je na zabrani ženidbe kjafira muslimankom”[4].

Kaže Uzvišeni u prijevodu značenja: “Allah neće dati priliku kjafirima nad muslimanima” (En-Nisa’ 141). A kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Islam se uzdiže i ne uzdiže se iznad Islama“[5]. A u ženidbi kjafira sa muslimankom on bi bio iznad nje i imao bi priliku nad njom što znači da bi kufr bio iznad Islama a to nije dozovoljeno po ajetu i hadisu gore spomenutim.

U udaju muslimanke za kjafira je bojazan da je on ne odvede u kufr, jer će je muž pozivati u njegovu vjeru a obično žene slijede svoje muževe u onome na čemu su od vjere. Na to Uzvišeni išareti na kraju 221. Ajeta sure El-Bekare: “Ne udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao. Oni zovu u Džehennem…“. Kafiri pozivaju mu’minke u kufr a pozivanje u kufr je pozivanje u Vatru, jer kufr obavezuje Vatru, pa je tako ženidba kjafira sa mu’minkom sredstvo koje vodi u haram te je zbog toga haram[6].

Muškarac ima vlast nad ženom a nije dozovljeno da kjafir ima vlast nad muslimankom, jer je Islam vjera istine i sve vjere mimo Islama su batil.
Ako se muslimanka uda za kjafira a poznat joj je propis zabrane ona je zinalučarka i njena šerijatska kazna je kazna za zinaluk, a ako nije znala za propis zabrane udaje muslimanke za kjafira u tome ima opravdanje, vadžib je da se njih dvoje odmah razdvoje bez potrebe da joj daje talak (da se razvede sa njom) jer im je brak batil (ništavan) u osnovi.

Prema tome, udaja muslimanke za kjafira bilo koje vrste je ništavna i uopće se ne ubraja u udaju po idžmau’ učenjaka. Šerijatski status ovog braka je da se smatra zinalukom i vadžib je da se njih dvoje razdvoje. A ko dozvoli taj brak on je kjafir pod šartom da znao da je zabranjen…

Dio iz jednog odgovora dr. Zijada Ljakića

Related posts