Zanimljivosti 

Stiže nam najdraži gost Ramazan 16. maja a evo kad je Bajram i šta trebamo imati na umu prije početka Ramazana

Podijelite!

Stiže nam najdraži gost Ramazan 16. maja a evo kad je Bajram i šta trebamo imati na umu prije početka Ramazana

 

Uzvišeni Allah u Kur’anu je objavio: ‘U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanje dobra od zla.” (El-Bekara, 185.)

Braćo i sestre, na početku ovogodišenjeg mubarek mjeseca ramazana, trebamo imati na umu najvažniju činjenicu vezanu za naš život. Trebam imati na umu da je u ovom mubarek mjesecu počelo spuštanje Objave, a to znači da je početak upute islamskog ummeta bio u ramazanu, a uputa je najveća blagodat općenito i do nje se ne dolazi osim putem Objave, koja je počela u mjesecu ramazanu.

Ramazan je mjesec neizmjerne Allahove milosti prema muslimanima. On je mjesec pobjede muslimana u pravom značenju te riječi… pobjede nad šejtanom, pobjede nad strastima, pobjede nad grijesima, pobjede duše nad tijelom.

Mjesec posta Ramazana za sve vjernike islamske vjeroispovijesti počinje 16. maja, a Ramazanski bajram obilježava se 15. juna.

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak obilježava se pojavom polumjeseca. To je mjesec u kojem je, kako se vjeruje, počelo objavljivanje Kur’ana.

Vjernici su tokom Ramazana na strogom postu i uzdržavaju se od hrane i pića, čak i vode, a zabranjeno je i pušenje i svako ponašanje koji nije u skladu s Allahovim propisima.

 

Ramazanski post počinje u zoru i traje čitav dan do zalaska sunca, kada se priprema iftar, nakon čega su jelo i piće dopušteni tokom cijele noći.

Tokom Ramazana vjernici bi trebali posjećivati rodbinu, komšije, braću po vjeri, kao i da obilaze bolesne i pomažu siromašnima i nemoćnima.

Allaha molimo da nas učvrsti na putu islama, da nas sačuva i zaštiti od negativnih posljedica smutnji i iskušenja, da nam podari bogobojaznost i uputi na činjenje dobrih djela, da nas učini istinskim postačima, onima kojima će na kraju ramazana biti oprošteni svi grijesi i koji će biti obradovani Džennetom. Amin!

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!
svjetlo-dunjaluka

Related posts