Hadisi 

ODJEĆA ALLAHOVOG POSLANIKA, S.A.V.S

Podijelite!

Hadis br. 1

Ummu Selema r.a. je kazivala: “Košulja je bila najdraža odjeća Allahovom Poslaniku s.a.v.s.” [Prije dodira islamske civilizacije s Evropom, nošnja naroda Arapskog poluotoka se bitno razlikovala, košulja o kojoj govori hadis bila je duga dosta slična sudanskoj nošnji.]

Hadis br. 2

Esma bint Jezid r.a. pripovijeda: “Rukavi košulje Allahovog Poslanika s.a.v.s. padali su po zglobovima šaka.”

Hadis br. 3

Muavija ibn Kurre r.a. prenosi da mu je njegov otac pripovijedao: “Došao sam predstavnicima plemena Muzejne da se Allahovom Poslaniku s.a.v.s. zakunemo na vjernost. Pošto mu je košulja bila otkopčana, zavukao sam ruku i opipao poslanički pečat.”

Hadis br. 4

Enes ibn Malik r.a. prenosi. “Allahov Poslanik s.a.v.s. ušao je u džamiju oslanjajući se Usamu ibn Zejda. Bio je ogrnut pamučnim ogrtačem iz Jemena, a potom nam je klanjao namaz.”

Hadis br. 5

Ebu Seid El-Hudri r.a. kazuje: “Kada bi oblačio novu odjeću (‘imamu-turban, košulju ili ogrtač) Allahov Poslanik s.a.v.s. bi proučio: – Gospodaru moj! Tebi hvala što Si me obukao. Molim Te za dobro ove odjeće i dobro za koje je šivena, a utječem Ti se od njenog zla i zla za koje je šivena.”

Hadis br. 6

 

Enes ibn Malik r.a. nam pripovijeda: “Najdraža odjeća Allahovom Poslaniku s.a.v.s. bio je jemenski ogrtač.”

Hadis br. 7

Ebu Rimse r.a kazuje: “Vidio sam Allahovog Poslanika s.a.v.s., na sebi je imao dva zelena ogrtača (burde).”

Hadis br. 8

Ibn Abbas r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: “Nosite bijelu odjeću. Neka je oblače živi, i u nju zamotavajte mrtve, jer nam je to najbolja odjeća.”

Hadis br. 9

Aiša r.a. pripovijeda: “Kada je izašao jednog jutra, Allahov Poslanik s.a.v.s., imao je na sebi ogrtač od crne kostrijeti.”

Hadis br. 10

Mugire ibn Šu’be r.a. kazuje: “Allahov Poslanik s.a.v.s. je jednom prilikom obukao vizantijsko džube tijesnih rukava.”

o mestvama Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem – hadisi od 39-40

Hadis br. 11

Burejde r.a. pripovijeda: “Kada je Nedžašija poklonio Allahovom Poslaniku s.a.v.s. potpuno crne mestve, on ih je obukao i uzimajući abdest potrao po njima (učinio mesh).”

Hadis br. 12

Mugire ibn Šu’be r.a. kazuje: “Dihja je poklonio Allahovom Poslaniku s.a.v.s. mestve i džube. Poslanik s.a.v.s. ih je nosio dok se nisu poderale, a da nije znao jesu li mestve od životinje zaklane u Allahovo ime ili ne.”

Iz knjige Vrline Allahovog Poslanika s.a.v.s

Related posts