Islam 

KAKO SE KONCENTRISATI U NAMAZU?

Podijelite!

Ako primjetite da vam misli lutaju u toku namaza i shvatite da razmišljate o stvarima poput sljedećeg školskog časa, osobi s kojom ćete stupiti u brak, vašoj djeci, sastanku za koji se spremate i sve ostale obaveze koje trebate izvršiti, pokušajte praktikovati sljedeće:

Ako pričate s nekim koga puno volite, o kome stalno maštate, nekoga sa koga nikad ne biste skinuli pogled kada pričate s njim i čije riječi vas okrepljuju kao hladna voda kada ste žedni, zar ne biste uživali u tom razgovoru? Zar ne bi bio divan osjećaj pričati s nekim tako posebnim? Kad ste zaljubljeni do ušiju, zar uopće brinete šta se oko vas događa? Vaše srce i um su zadivljeni ljepotom onoga koga volite…

 

Stoga, zamislite kad klanjate da razgovarate sa vašim Voljenim! Svaki osjećaj ljubavi, nade, poštovanja i posvećenosti samo da biste bili sa vašim Voljenim izlazi sa svakom rječju Kur’ana dok ga učite na namazu, sa svakom zahvalom Gospodaru koju usnama izreknete.

Dok to radite, zamislite da ste iza Meleka smrti koji samo čeka da vam uzme dušu dok predate svoj posljednji selam na kraju namaza. Nema vremena za sastanke, za ispite, nemate nikoga da zovete upomoć. Nemate čak vremena ni da se sažaljevate. Momenat nakon što završite namaz, vaše vrijeme na ovom svijetu je isteklo. Posljednja i jedina stvar koja vam je ostala da obavite je ovaj namaz, ovaj momenat u kojem ste trenutno.

Na šta ste sada koncentrisani?

Izvor: sebil.eu

Related posts