Islam 

Zivot daleko od islama

Podijelite!

PITANJE: Dok sam bila mlada zivjela sam kako ne prilici muslimanki, bili su to razni poroci: alkohol, nemoral… Nisam znala da postoji Svevisnji Allah, jer me roditelji nisu odgajali u duhu islama. Udala sam se za covjeka koji je koliko-toliko prakticirao islam, i to me je zainteresiralo, pa sam pocela uciti islam uz svog muza. Sada, hvala Allahu, klanjam namaze, postim ramazan i cinim dobra djela koliko mogu. Interesira me da li poslije iskrenog pokajanja i obavljenog hadzdza mogu ocekivati oprost od Allaha, dz.s., za pocinjene grijehe.

ODGOVOR: Svevisnji Allah oprostiti ce sve grijehe, cak i nevjerstvo, ako se covjek iskreno pokaje. Uzviseni je rekao: “Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogrijesili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah ce, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, dosita, mnogo prasta i On je milostiv.” (Kur’an, sura Ez-Zumer, 53) u hadisi-kudsijju koji je zabiljezio imam Tirmizi stoji da je Uzviseni Allah rekao: “O covjece, kada bi tvoji grijesi dostigli nebeske visine pa Me zamolio za oprost, Ja bih ti ih oprostio….

Svevisnji Allah takodjer je rekao: “Dobra djela zaista ponistavaju hrdjava… (Sura: Hud, 114 ajet) Imam Muslim zabiljezio je da je Amr.b As prenio sljedece Poslanikove, saws, rijeci: “Islam brise ono sto je bilo prije njega, hidzra brise ono sto je bilo prije nje a hadzdz brise ono sto je pocinjeno prije njega.” Ne samo to, vec ce Uzviseni Allah, ako bude htio, sve te grijehe, zbog iskrenog pokajanja, pretvoriti u dobra djela: “…Allah ce njihova hrdjava djela u dobra promjeniti…” (Prevod znacenja El-Furkan, 70)

Imam Hakim zabiljezio je predanje u kojem Ebu Hurejre, r.a., pripovjeda da je Poslanik, saws, rekao: “Neki ljudi ce na Sudnjem danu pozeljeti da su pocinili sto vise grijeha.” Ashabi zacudjeno upitase: ‘Ko su oni, Allahov Poslanice?!’ ‘ To su oni kojima ce Allah njihova hrdjava djela u dobra promjeniti’ – odgovori im Poslanik, saws.” Sejh Albani tvrdi da je lanac prenosioca ovog hadisa dobar. Medjutim, imam Ibn Redzeb, u djelu El-Dzamia, 1/118, radije odabire mogucnost da su to Ebu Hurejrine, r.a., rijeci, a ne Poslanikove, saws. Bilo kako bilo, predanje ne podstice na cinjenje losih djela jer grijesenje je zabranjeno Kur’anom, hadisom i konsezusom muslimana, vec samo ukazuje na velicinu Allahove, dz.s., milosti.

Ibn Abbas, r.a., prenosi da je Dzibril, a.s., Poslaniku, saws, rekao: “Da si me samo vidio kako uzimam morski pijesak i trpam ga faraonu u usta bojeci se da ga ne stigne Allahova milost (kada je poceo da se tusi i da priziva Allaha, svt).” Imam Tirmizi je ovo predanje ocjenio dobrim. Nema sumnje da bi Milostivi oprostio i faraonu, najvecem prijestupniku svih vremena, koji se proglasio bogom, da se iskreno pokajao prije nego se poceo utapati. Kako onda Milostivi ne bi oprostio ono sto je manji grijeh od toga?!

Molim Plemenitog Allaha da nas obaspe Svojom neizmjernom miloscu, oprosti nam grijehe i dopusti nam dzennetska prostranstva, amin!

Related posts