Vijesti 

ŽELE ZABRANITI `SUNEĆENJE` i prijete kaznom od 6 godina ko to učini!?

Podijelite!

Vlasti Islanda planiraju zabraniti obrezivanje (“sunećenje”) dječaka u toj zemlji. Nacrt zakona u islandskom parlamentu su predložili zastupnica Silja Dogg Gunnarsdottir iz Partije progresa, kao i još osam drugih zastupnika.

Ukoliko bude usvojen, ovim zakonom bi bilo zabranjeno obrezivanje dječaka u toj zemlji, a kazna za prekršioce bi mogla biti i do šest godina zatvora.

 Narušavanje zdravlja djece i žena uklanjanjem spolnih organa, u potpunosti ili djelomično, kažnjava se sa šest godina zatvora, navodi se u nacrtu zakona, koji otvoreno odbacuje mogućnost obrezivanja zbog vjerskih razloga.

 

 Iako je pravo roditelja da djecu odgajaju u vjerskom duhu, to pravo ipak ne nadilazi prava djeteta, dodaje se u kontroverznom nacrtu.

 Obrezivanje uključuje trajnu intervenciju na djetetovom tijelu koja može uzrokovati ozbiljnu bol, a kod takvih operacija postoji i opasnost od pojave infekcije i drugih problema, stoji u objašnjenju zakonskog prijedloga.

Ipak, prema tom prijedlogu, djeca mogu sama izabrati izvršenje spomenute procedure kada navrše 15 godina.

ŽENSKO OBREZIVANJE na Islandu smatra se ilegalnim činom od 2005. godine, ali u toj zemlji do sada nije postojao zakon kojim se zabranjuje obrezivanje dječaka.

Inače, stopa obrezanih muškaraca na Islandu je vrlo mala, vjerovatno s obzirom da u toj zemlji živi mali broj muslimana i jevreja kod kojih je, iz religijskih razloga, obrezivanje veoma rasprostranjeno.

STIŽU OSUDE. Brojna vjerska udruženja su osudila pomenuti nacrt zakona u islandskom parlamentu, dok su jevrejski i muslimanski predstavnici nacrt zakona nazvali napadom na vjersku slobodu.

doznajemo.com

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

Related posts