Poučne priče 

Pokusala sam se ubiti

Podijelite!

PITANJE: Dok ovo pisem suze mi teku niz lice… U cetrnaestoj sam godini pokusala pociniti samoubistvo. Ni dan-danas ne znam zasto sam to htjela uciniti. Sada sam udata i imam lijep brak, ali me to jos uvijek tisti. Da li ima nade za mene?

ODGOVOR: Neka je slavljen Gospodar, Koji je rekao: “Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogrijesili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah ce, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, dosita, mnogo prasta i On je milostiv.” (Kur’an, sura Ez-Zumer, 53)

I neka je mir i spas na Resulullaha, saws, koji je kazao: “Na Sudnjem danu ce biti pozvan covjek ispred kojeg ce se razmotati 99 smotaka (sidzila), a svaki dug onoliko koliko pogled dopire, zatim ce biti upitan: ‘Porices li sta od ovoga?’ ‘Ne poricem, Gospodaru!’ odgovorit ce. Ponovo ce biti upitan: ‘Imas li opravdanje ili kakvo dobro djelo?’ On ce se prepasti i odgovriti: ‘Nemam’. A tada ce mu biti kazano: ‘Naprotiv, ti kod Nas imas mnogo dobra, i nece ti se nepravda uciniti.’ Pokazace mu se iskaznica na kojoj ce stajati dva sehadeta, pa ce zbunjen upitati: ‘Sta koristi ovaj listic (iskaznica) u odnosu na ove smotke grijeha?’ Ponovo ce mu biti receno: ‘Nece ti se nepravda uciniti!’ Tada ce smoci biti stavljeni na jedan, a iskaznica na drugi tas vage, pa ce prevagnuti tezina iskaznice.” (hadis biljezi Tirmizi)

Sestro u islamu, ne postoji grijeh koji Uzviseni Allah nece oprostiti, ako se covjek iskreni pokaje. Prema tome, nema nikakve potrebe za panikom i brigom. Budi zahvalna Svemogucem Allahu, Koji te je spasio zla koje si htjela uciniti. Zar da sada unistavas sebe, svoju vjeru i lijep brak zbog necega sto se nekada davno moglo desiti?! Nastavi zivjeti kao da se nije nista desilo. Ti nisi pocinila ono najgore, za pokusaj ubistva dovoljno je iskreno pokajanje. Kada bi se svi grijesnici tako ponasali (tugovali, brinuli i gubili nadu u Allahovu milost) vecina njih imala bi ruzan zavrsetak, posebno oni koji nisu klanjali, jer je ostavljanje namaza gore u Allaha, dz.s., od samoubistva.

Sestro, uz Allahovu pomoc, ti neces biti dzehennemsko gorivo, uzivaces u Firdevsu. I dalje kroci Pravim putem, putem Kur’ana, hadisa i prakse prvih generacija. Molim Allaha. dz.s., da nam pomogne na ovom i buducem svijetu.

Related posts