Pitanja i odgovori 

Kakvu težinu grijeha nosi psovanje Boga?

Podijelite!

Pitanje: Selam alejkum!
Kakvu težinu grijeha nosi psovanje Boga?

Odgovor: Uzvišeni u Kur’anu kaže: “Oni koji se Allaha boje, čim ih sablazan šejtanska dodirne sjete se, i odjednom dođu sebi. Dok prijatelje šejtanove šejtani podržavaju u zabludi i oni ne dolaze sebi.” (Al-A’raf, 202-203). Prema prvom kur’anskom ajetu, i prave vjernike može dohvatiti šejtanska vesvesa i nasrtaj pa da počine neki grijeh. Ali oni se razlikuju od šejtanskih prijatelja po tome, što brzo uvide svoj grijeh, pokaju se i povrate na pravi put. Dok ovi drugi ne uviđaju grijeh već nastavljaju srljati sve dok se ne strovale u provaliju bez povratka. Dobar je znak kada se uvidi vlastiti grijeh, odnosno šejtanska sablazan i zavođenje, zaustavi se i pokaje. Iskreno pokajanje briše grijeh. Ako se u svjesnom i razboritom stanju opsovalo Boga, to nedjelo izvodi iz vjere i poništava brak, pa se treba obnoviti šerijatski brak. Ako je to bilo u stanju velike pometnje, nervoze i sl. uz umanjenje sposobnosti svjesnog rezonavanja, onda je dovoljno samo iskreno pokajanje. U svakom slučaj, veoma je važno da vjernik nikada ne izgubi kontrolu nad sobom i svojim ponašanjem, jer šejtan nastoji da zavede upravo vjernike, jer je s nevjernicima uglavnom okončao posao.


Kazna za tetoviranje

Pitanje: Esselamu alejkum!

Znam da je tetovaža grijeh. Moj brat želi da se tetovira i ja vas molim da mi odgovorite koliki je grijeh, koja je kazna, jer želim da mu prenesem to.

Odgovor: Esselamu alejkum!
Ako je kod osobe slab iman, beskorisno je upozoravati je na grijeh tipa tetoviranja. Važnije je raditi na jačanju imana kod osobe te na izvršavanje osnovnih islamskih dužnosti poput namaza, posta, zekata, hadža, lijepog morala i sl, te klonjenja velikih harama, pa tek ako osoba posjeduje solidan temelj, ima nade da će prihvatiti Vaš savjet u vezi tetovaže. Tetoviranje je, kao što je poznato, zabranjeno, jer je Poslanik a.s. zazvao Božije prokletstvo na ženu koja tetovira, kao i onu kojoj se tetovira. Analogno tome, isti propis važi i za muškarca.

Na pitanja odgovara muftija prof. dr. Enes Ljevaković 

Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

Related posts