Vijesti 

Erdogan: Nikada nećemo ostaviti BiH koju mi je Alija dao u amanet

Podijelite!

Republike Turske, Redžep Tajip Erdogan govorio je danas o poseti prvom predsedniku RBiH, Aliji Izetbegovića, dan pre njegove smrti, kao i o amanetu koji mu je ostavio.

Turski predsednik je podsetio kako je Izetbegovića posetio u bolnici samo dan pre njegove smrti, te da mu je Izetbegović tada kazao: “Tajip, vi ste potomci sultana Fatiha, ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte”. Erdogan je nastavio:“Kako mi sada da ostavimo Mostar? Kako da ostavimo Drinu? Kako mi sada da ostavimo tamošnju sultan Fatihovu džamiju. Naravno da mi to nikada nećemo ostaviti. Ovo su sve spomenici koji su kruna naše civilizacije. Ta civilizacija ih je tamo podigla kao razlog postojana. Od 15. veka na ovamo”.

– Činjenica da je Bosnu dao u amanet Turskoj, je manifest njegovog civilizacijskog horizonta. Jer, Alija je video i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarišući se jedni s drugima, mogu ostvariti svoju civilizacijsku misao. U tom smislu, ono što nam je danas neophodno kada su u pitanju problemi u islamskom svetu, jeste da onima koji su u njih bolno i očajno upali omogućimo da na njih pogledaju iz mnogo šire perspective – rekao je Erdogan.

Ako itko dirne Bošnjake, imat će protiv sebe sto milijuna Turaka! Turska ili Osmansko carstvo su svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predali neprijatelju bez ikakve zaštite Austro-Ugarske.
To sebi nikad nismo i nećemo moći oprostiti, kazao je turski premijer Recep Tayyip Erdogan na predizbornom skupu ističući kako su i drugi put pali na ispitu i ostavili Bošnjake nezaštićene. – Kunem vam se velikim Alahom, dok sam ja živ, ako bi itko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto milijuna Turaka, prijetećim tonom govorio je Erdogan pred mnoštvom Turaka koji su ga pozdravili uz povike “Allahu Ekber”. – I zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH, naglasio je Erdogan.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

Related posts