Poučne priče 

POUČNA PRIČA: BOLJE DATI NEGO UZETI

Podijelite!

Jedan student je jednoga dana šetao sa svojim profesorom kojeg su inače zbog njegove društvenosti zvali nadimkom “Prijatelj studenata”.
Šetajući duž puteljka primijetili su par starih cipela odloženih u kraj. Pretpostavili su da pripadaju starom čovjeku koji je radio u polju i vjerovanto se već spremao da privede posao kraju. Student se okrenu profesoru i reče: “Hajde da se s njim malo našalimo. Sakrićemo njegove cipele iza ovog grma, a onda ćemo sačekati da vidimo njegovu reakciju i zbunjenost nakon što ih ne nađe.”

“Moj mladi prijatelju”, reče profesor. “Ne bi smjeli zabavljati se na račun slabih i siromašnih ljudi. Već, ti si bogat i možeš sebi priuštiti veliko uživanje i zadovoljstvo na račun ovog siromašnog čovjeka. Ubaci u obje cipele po jedan novčić, pa ćemo se sakriti i sačekati da vidimo kakav će to efekat na njega imati.”
Student je uradio onako kako mu je profesor rekao, a potom su se sakrili iza obližnjeg grma.

Stari čovjek je ubrzo završio sa poslom te je krenuo sa polja prema puteljku gdje je bio ostavio svoj kaput i cipele. Nakon što je obukao kaput ubacio je nogu u jednu cipelu, međutim, osjetio je nešto čvrsto. Sagnuo se da vidi sta je to u cipeli, te je našao novčić. Na njegovom licu je bilo primjetno čuđenje, ali istovremeno i divljenje. Uporno je gledao u novčić, okretao ga, te opet gledao i gledao. Potom je bacao pogled u svim pravcima, međutim nikoga nije bilo na vidiku. Odlučio je da stavi novčić u džep, a onda krenuo da obuče i drugu cipelu. No, iznenađenje je bilo znatno veće kada je u drugoj cipeli osjetio još jedan novčić. Njegovi osjećaji su ga savladali te je pao na koljena i glasno počeo zahvaljivati Allahu, pri čemu je spominjao svoju bolesnu ženu, djecu koja nisu imala sta da jedu, a koja su sebebom udjeljivanja nepoznate ruke spašena od umiranja od gladi.
Student je bio vidno ganut dok su mu suze punile oči.
„I?” obrati mu se profesor. “Zar nisi zadovoljni ovim više nego šalom?”
Mladić odgovori: “Danas sam dobio lekciju koju nikada neću zaboraviti. Sada razumijem smisao riječi: “Bolje je dati nego uzeti!”

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: “Allah s.v.t. je rekao: “Udjeljujte sinovi Ademovi, ja cu vam iz Obilja Svoga dati.” (Buhari i Muslim)

Izvor:Muslimanka.net

Related posts