Vijesti 

JUCER JE PAPA U VATIKANU PRIPREMIO TRIK KOJIM BI PONIZIO PREDSJEDNIKA ERDOGANA, ALI NAŠ SULTAN NIJE DOZVOLIO OVO PONIŽENJE!

Podijelite!

Naime, predsjednik Erdogan je danas u posjeti Vatikanu. Prilikom posjete, Erdogan se sastao i sa papom Franjom.

Prije nego je sastanak počeo, Erdogan je vidio da je stolica na kojoj je papa Franjo trebao da sjedi velika, a da je stolica na kojoj je on trebao da sjedi mala.

Erdogan je rekao papi da promijeni malu stolicu na kojoj je on trebao da sjedi i poručio mu je da on ne vrijedi više od njega (to jest da papa ne vrijedi više od Erdogana).

Kao što vidite na slici, papa je zamijenio stolicu i nije se osjećao baš prijatno kada je shvatio da sa sultanom nema šale i da je on (Redžep Tajip Erdogan) veliki muslimanski lider!

*STRELICA POKAZUJE NA MALU STOLICU KOJA JE ZAMIJENJENA

Još informacija prilikom današnjeg susreta pape i Erdogana:

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo na današnjem bilateralnom sastanku u Vatikanu naglasili su da se terorizam ne može dovoditi u vezu s religijama i da je neophodna zajednička borba protiv ksenofobije i islamofobije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se u okviru zvanične posjete Vatikanu danas sastao sa papom Franjom, a neimenovani izvor AA iz ureda turskog predsjednika saopćio je kako je to bio sastanak koji je u skladu s tradicijom Vatikana protekao u izuzetno prijateljskom ozračju.

Isti izvor javlja da su Erdogan i papa Razgovarali o nizu važnih tema, uključujući situaciju u Jerusalemu, Siriji, ali i o dešavanjima na cijelom Bliskom istoku, borbi protiv terorizma, izbjegličkoj krizi i međureligijskim odnosima u društvu.

Erdogan i papa Franjo su naglasili važnost očuvanja statusa Jerusalema u skladu s rezolucijama Ujedinjenih nacija i poštivanja međunarodnog prava.

Također su saglasni o neophodnosti ukazivanja američkoj administraciji na pogreške njene odluke o Jerusalemu i insistiranju na njihovoj neprovedbi.

Turski predsjednik Erdogan zahvalio se papi Franji na porukama podrške Jerusalemu, a papa se Erdoganu zahvalio na podršci koju Turska pruža Jerusalemu i izbjeglicama.

Bila je to prilika i da Erdogan razmijeni s papom Franjom informacije o borbi koju Turska aktivno vodi protiv terorizma u regiji.

Zajednička borba protiv ksenofobije i islamofobije još je jedna tema o kojoj su Erdogan i papa Franjo izrazili punu saglasnost, a pozvali su i na suzdržavanje od provokativnih komentara i retorike koji mogu izjednačavati terorizam i islam.

Erdogan i papa Franjo naglasili su i važnost izgradnje i očuvanja mira i stabilnosti u regiji.

Prvi čovjek Turske ukazao je na to da Turska zagovara jednakopravnost svih građana, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost te je podsjetio da je Turska u tom kontekstu u proteklom periodu obnovila 14 crkvi i jednu sinagogu.

Ističući važnost zajedničkih napora međunarodne zajednice u izgradnji mira i stabilnosti u svijetu, Erdogan i papa Franjo su saglasni da nastave direktne kontakte i saradnju i u budućnosti.

Nakon susreta sa papom Franjom, Erdogan se danas sastao i s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. Osim toga, u Rimu će razgovarati i s predsjednikom Italije Sergiom Mattarellom i premijerom Paolom Gentilonijem.

Erdogan je prvi turski predsjednik koji je Vatikan posjetio u posljednjih 59 godina, a povodom njegovog dolaska u Rimu su poduzete visoke mjere sigurnosti.

svjetlo-dunjaluka.com

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

Related posts