Vijesti 

Mijanmarska vojska optužena za brutalna silovanja muslimanki: “Našli su me i pomislili da sam mrtva”

Podijelite!

Organizacija Human Rights Watch optužila je u četvrtak mijanmarsku vojsku da koristi silovanje djevojčica i žena Rohinja u pokušaju etničkog čišćenja muslimanske manjine.

Ranije ove sedmice izaslanica UN-a za seksualno nasilje u sukobima Pramila Patten također je optužila mijanmarsku vojsku za brutalna silovanja muslimanki. Izjavila je da “seksualno nasilje zapovijedaju, organiziraju i počinjavaju mijanmarske oružane snage”.

Mijanmarska vojska u ponedjeljak je objavila izvješće u kojem poriče navedene optužbe. Ranije je smijenila generala na čelu operacije koja je potjerala više od 600 hiljada Rohinja iz Mijanmara u Bangladešu.

UN je progon Rohinja opisao kao “klasičan primjer etničkog čišćenja”, ali mijanmarska vlada je porekla tu optužbu.

Human Rights Watch je razgovarao s 52 žene i djevojčice Rohinja u Bangladešu, od kojih je 29 izjavilo da su silovane. U svim osim jednog slučaja radilo se o grupnom silovanju.

“Divljačko nasilje mijanmarske vojske nanijelo je ženama i djevojkama brutalne povrede i traume”,izjavila je Skye Wheeler iz organizacije Human Rights Watch za Reuters.

Organizacija je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da nametne embargo i sankcije protiv vojnih vođa odgovornih za kršenje ljudskih prava u Mijanmaru. Zatražili su od glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa da za 30 dana podnese izvještaj o situaciji.

“Silovalo me najmanje 10 muškaraca, brat i sestra su mislili da sam mrtva”

Od samog početka krize organizacije za ljudska prava i mediji objavljuju šokantna svjedočanstva žrtava silovanja u Mijanmaru. Najčešće se radi o djevojčicama i tinejdžericama.

Hala Sadak (15) ispričala je za Human Rights Watch kako su joj “vojnici strgali odjeću, a zatim ju je silovalo najmanje 10 muškaraca”: “Kada su brat i sestra došli po mene, ležala sam na tlu i pomislili su da sam mrtva”.

Related posts