Poučne priče 

Ovaj policajac je dobio osudu javnosti zato što je napisao kaznu ovoj prosjakinji

Podijelite!

Prosjačenje je nažalost postala sumorna svakodnevica naše zemlje. Kada živite u Sarajevu, a tako je vjerujem i u drugim bh. gradovima, izađete iz stana i krenete na posao, morat ćete naići na bar dva tri prosjaka. Izgleda da država nema snage da iznađe neko rješenje, a prosjaci se iz dana u dan sve više gomilaju.

Mnogi se s pravom pitaju da li je taj čovjek zaista u stanju potrebe ili jednostavno prosi na ulici da bi razvio biznis. Žalosno je što ovog drugog sve više ima, a odavno su poznate priče o tome kako nane koje prose po Ferhadiji i ostalim dijelovima grada zapravo žive u pravim vilama, piše Novi.

To je sve teško dokazati, a ne ogriješiti se. Fotografija koja je nedavno objavljena na društvenim mrežama, na kojoj policajac MUP-a KS piše krivičnu prijavu protiv jedne žene u centru grada izazvala je pravu polemiku. Jedni osuđuju ovaj gest, dok ga drugi apsolutno podržavaju. Teško je zaista razlučiti ko je u pravu.

Uzet ćemo primjer Norveške. Tamošnji parlament usvojio je prošle godine zakon kojim se lokalnim vlastima dozvoljava zabranjivanje prosjačenja u svojim opštinama, ali ovaj prijedlog nije prošao na državnom nivou.

“Prije nego što su strani prosjaci došli u Norvešku, najviše su prosili domaći narkomanski ovisnici. Mnogi su tako nabavljali zabranjene supstance, ali nikome tada nije padalo na pamet da zabrani prosjačenje kao vid rješenja problema narkomanije”, piše jedan tamošnji list.

I kod nas je situacija slična, narkomani uveliko prose po glavnom bh. gradu, a vlasti su nemoćne. Sigurno je da nismo uređena zemlja kao Norveška, ali nešto se uraditi mora. Osim toga, i u Beču je zabranjeno prosjačenje, kao i u pojedinim italijanskim gradovima.

Glavni “rekvizit” za ovu djelatnost u Sarajevu sigurno predstavljaju djeca. Tu vlasti apsolutno ništa ne čine da se stane u kraj ovome problemu, te su dječica od tri pa do nekih 12 godina osuđena na preranu borbu za životnom surovošću.

Istraživanja provedena prošle godine su pokazala da na ulicama glavnog bh. grada “ordinira” 638 prosjaka, dok je ukupan broj djece u gradovima gdje je sprovedeno ovo istraživanje (Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banja Luka) preko 2.000.

Prosjačenje ili traženje milostinje okarakterizirano je kao prekršaj, te su previđene kazne od 300 do 900 KM, dok su za osobe koje navode na to kazne u rasponu od 400 do 1.200 KM u Kantonu Sarajevo. Poznatno je da pripadnici MUP-a svakodnevno kažnjavaju ovakve slučajeve, ali rješenje se ne nazire.

Mnogi ovo smatraju zabranom davanja sadake, koja se ipak može pružiti i na drugi način, tako što će se dati dobrovoljni prilozi za narodne kuhinje, humanitarne organizacije…

Građani su revoltirani prijavama za prosjačenje, jer prema njima “policija ne obavlja svoj posao time što izbjegava kazne za veći kriminal”. Odgovornost je svakako i na državi, koja apsolutno ne čini ništa konkretno da se ovaj problem riješi.

Related posts