Islamski brak 

Sestro, ne dovodi u iskušenje svog muža uskraćujući njegova prava!

Podijelite!

Prije svega, neka mi halale sve one sestre koje su dugo čekale odgovor na svoje pitanje i traženje savjeta, jer dugo sam vagala da li da javno obradim ovu temu, s obzirom da vas je bilo više od pet s istim problemom, praktikujem da o tome pišem javno, međutim, tema je veoma intimna, a ja sam žena, pa moram biti oprezna, ali u Allaha ću se pouzdati. Veoma sam iznenađena tolikim brojem poruka sestara koje opisuju svoju odbojnost prema mužu i koje mu uskraćuju njegova prava izbjegavajući intimni odnos, ili ga svodeći na neželjeni čin, koji eto ovaj put nisu mogle eskivirati…

Subhanallah, sestre moje drage, ne igrajte se Allahovim, dž.š., propisima, ne igrajte se osjećajima i pravima svojih muževa, jer to dovodi do velikih posljedica, kako u braku tako i u društvu uopće. Nedopustivo je da sestra muslimanka napiše kako ne želi da ima odnos s mužem koji poželi intimni odnos odmah po povratku s posla.

Draga moja sestro, Allah ti se smilovao, zar ne vidiš u tome veliku počast za sebe!? Tvoj dragi muž koji je cijeli dan radio trudeći se da zaradi opskrbu svojoj porodici i koji se na radnom mjestu, kao i na putu do kuće nagledao jako puno žena koje se svojim ponašanjem i načinom oblačenja bukvalno nude kao na izlogu, požurio je kući da svoje strasti zadovolji na halal način, sa svojom voljenom suprugom, čuvajući pogled i stidno mjesto od harama. Ti ga dočekuješ namrgođena i odbijaš njegove dodire ponižavajućim riječima.

To ne samo da je žalosno, već i veoma zabrinjavajuće s tvoje strane, s obzirom da kršiš jednu od osnovnih funkcija braka. Ti, sestro, koja priznaješ da lažeš, da ti hajz ili nifas još nisu prošli, a namaze obavljaš kradom, zapitaj se kako ćeš stati pred Allaha koji je poznavalac svih tajni i svega što srca skrivaju? On te posmatra i sluša tvoje laži kojima uskraćuješ pravo mužu, onom koji nad tobom ima najveća prava i kojeg si uzela u amanet sklapajući brak s njim. Kako te nije stid Allaha? Kako te nije stid da jedeš hranu koju ti mukotrpno zaradi taj Allahov rob, ili obučeš odjeću i sve one blagodati kojima se kitiš, a na njegovu ljubav i dobročinstvo uzvraćaš ohološću? Tvoj Gospodar, Sveznajući, dao mu je pravo nad tobom i obavijestio ga riječima: “Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete, a pripremite što i za duše svoje. I bojte se Allaha i znajte da ćete pred Njega stati. A ti obraduj prave vjernike!” (Prevod značenja, El-Bekare, 223)

Pa odakle ti tolika hrabrost da mu uskraćuješ njegova prava?

Sestro moja voljena, iz navedenog ajeta možemo zaključiti da vam je dozvoljeno uključiti maštu kako biste vaš intimni odnos učinili zanimljivijim i možda svaki put posebnim. Ukoliko ti se nešto kod tvog muža ne sviđa ili te ne privlači, možda ima nešto drugo što će ti srce učiniti smirenim i sretnim. Razgovaraj s njim o tome. Iznenadi ga svojim prijedlozima, podvizima, maštom. Da nema drugog podstreka, osim činjenice da i za intimni odnos imaš nagradu udijeljene sadake, ne bi trebalo da bude toliko problema u halal zadovoljavanju strasti.

Prenosi se od Ebu Zerra, r.a., da je Allahov Poslanik, sallallahu ’alejhi ve sellem, rekao: “A vi u vašem spolnom odnosu imate sadaku (s vašom ženom), pa upitaše: ’O Allahov Poslaniče, zar neko od nas ima nagradu time što udovoljava svoju strast?’ Pa je odgovorio: ’Pa šta mislite da je strast zadovoljio u haramu, zar ne bi imao grijeh? Takođe, ako je zadovolji u halalu ima nagradu.’ (Muslim)

Pa, sestro moja voljena, ukoliko ti nastaviš da odbijaš, ili izbjegavaš svog halala u postelji, on će biti prinuđen ili da potraži drugu, treću, ili četvrtu ženu, ili ćeš biti, ne daj Bože, uzrokom da lahko zapadne u fitnu i šejtansku spletku i posegne za haramom ili samozadovoljavanjem.

Mnogo je načina da brak i intimni život učiniš zanimljivim. Zar nisi čitala ispovijesti odabranih žena i majki pravovjernih kako su one organizovale svoj život, čak i u vrijeme hajza i nifasa. Ništa ih nije moglo spriječiti da svoga muža zadovolje, nadajući se velikoj nagradi za dobro koje su učinile.

Od ‘Aiše i Mejmune, r.a, prenosi se: Kada bi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, htio da uživa u tijelu neke od njegovih žena, a ona je u stanju hajza, naredio bi joj da se ogrne, a zatim bi uživao u njenom tijelu. (Buharija i Muslim).

U rivajetu od Ebu Davuda kaže se: Kada bi htio nešto od žene koja je u hajzu, stavio bi na njen spolni organ odjeću.

Kako onda možeš da napišeš da više ne znaš načine kako da ga izbjegneš u krevetu, jer su sva opravdanja ispucana?

Subhnallah, to je zaista jadno i naša braća trpe veliki zulum jer s jedne strane, sestro moja, ne želiš da čuješ za višeženstvo, a s druge strane sebi daješ za pravo da mužu uskraćuješ ono što si mu ohalalila, kada si određivala ogroman mehr kao da ženi princezu, a ne neku umišljenu bezosjećajnicu! Boj se Allaha, sestro moja draga, i pazi da ne budeš žalila za vremenom u kojem si ga izbjegavala.

Kada muž pozove svoju suprugu u postelju, pa ga ona odbije, i on zaspi ljut na nju, meleci je proklinju sve dok ne svane. (Buharija, Muslim)

Koliko noći su te meleci proklinjali mila moja? Koliko si puta umjesto velike nagrade za pokornost, prije svega Allahu, a zatim mužu, zaradila veliki grijeh? Boj se Allaha mila, ne tjeraj svog muža u očaj, već pod hitno se naoružaj osjećanjima koja priliče ženi muslimanki i kreni u akciju korigovanja počinjenih grešaka.

Prvo razgovaraj sa svojim voljenim o svemu onome što vas sprečeva da uživate jedno u drugom. Ne stidi se da mu napišeš pismo ako nemaš hrabrosti da kažeš šta ti smeta, a šta te privlači. Organizuj svoj život na najljepši način.

Ako želiš da ti muž ne prilazi oznojen nakon posla, ili u radnom odijelu, svojom mudrošću ga odvedi pod tuš i daj mu do znanja da i ti imaš pravo na njegovo uljepšavanje za tebe, kao što si i ti dužna da se uljepšaš za njega. Ako je u pitanju nešto drugo, tada o tome s njim otvoreno razgovaraj, jer to je čovjek koga si izabrala da snjim živiš i u dobru i zlu. To je čovjek s kojim treba da ostariš, inša-Allah, pa neka vam svaki dan bude različit, ljepši nego jučerašnji.

Nađa Dizdarević – sebil.eu
_________________________________________

Situacije u kojima je, po islamu, ženi dozvoljeno da traži razvod braka

Hvala Allahu Gospodaru svih svjetova; neka je salevat i selam na posljednjeg Allahovog Poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s., na njegovu časnu porodicu i na njegove ashabe i na sve one koji slijede njegov put do Sudnjega Dana.

Osnova, kada je u pitanju brak, jeste vladavina ljubavi, sloge i međusobnog razumjevanja međ’ supružnicima, shodno riječima Allaha dž.š., koji kaže: „Od Njegovih znakova jeste i to što je od vas druge vaše stvorio, kako bi se uz njih smirili, i dao je da među vama vlada ljubav i samilost; doista su u tome znaci za one koji razmišljaju!“ (el-Rum, 21.)

Razvod braka je propisan-dozvoljen u posebnim i specifičnim situacijama, koje su nespojive sa srećom i uživanjem, kada život više liči na patnju koja se ne može podnijeti, ili na međusobno izbjegavanje bračnih drugova, koji se nikako više ne mogu složiti.

Situacije u kojima se dozvoljava ženi traženje razvoda jesu sljedeće:

1. Ako je ženi ogavan izgled (halk), ili moral (huluk), njenog muža, i to je stiglo do tog stepena da se više ne može živjeti sa time, jer joj je muž postao poput nekoga od mahrema, pa makar taj čovjek i bio dobar u pitanjima dina-vjere. Dozvoljeno joj je tražiti razvod braka od njega, pa ako joj, iz dobročinstva svoga, to dozvoli – to će se smatrati razvodom, a ako joj bude tražio protunaknadu to će se smatrati „el-Hul’om“, shodno hadisu Ibnu Abbasa r.a.: Žena Sabita b. Kajsa r.a., je došla Poslaniku s.a.w.s., rekavši: O Allahov Poslaniče, ne zamjeram Sabit b. Kajsu niti ahlak niti din, ali mrzim kufr nakon primanja islama (tj. grijeh neposlušnosti prema mužu). Poslanik s.a.w.s., reče: Hoćeš li mu vratiti baštu koju ti je poklonio? Da – odgovori ona. Poslanik s.a.w.s., reče Sabitu: Prihvati baštu zauzvrat, i razvedi je!“ (Buhari)

2. Ako žena ne bude zadovoljna vjerom svoga muža, gdje će trpjeti štetu na vjerskoj osnovi ako ostane zajedno s njim, u slučaju da joj je muž fasik-griješnik, koji ne izvršava farzove-naredbe, ili pak konzumira opojna sredstva, ili je poznat po činjenju nemorala i ogavština, ili traži od nje da se otkriva i da čini zabranjena djela, uz činjenje ostalih velikih i teških grijeha, dok će ona raditi na tome da ga popravi, pa ako joj, nakon uloženog truda, to ne pođe za rukom, dozvoljeno joj je da mu traži razvod braka, a nekada će joj to biti i obaveza, shodno interesu njene vjere, pa ako ne bude htio razvesti je – svoj slučaj će prijaviti vlastima-državi (hakim), kako bi je država razvela od njega, shodno hadisu Poslanika s.a.w.s., koji kaže: „Ne smije se trpiti niti nanositi šteta!“ (Ibnu Madždže)

3. Ako će zbog zajedničkog života žena trpiti fizičku ili psihičku štetu, u slučaju da je njen muž zulumćar koji je napada, bije, tuče, psuje, vrijeđa, ne poštuje je i ne cijeni, ili je psihički zlostavlja i vrijeđa, i u čast joj dira, i sa njome se ophodi kao sa robom, i sve navedeno se dešava često i u kontinuitetu; ona ga savjetuje, opominje, pokušava ga popraviti, pomagajući se sa ljudima od utjecaja i dobre volje pri svemu tome; ako sve to pomogne elhamdulillah, a ako sve to ne bude od pomoći, tražiće razvod od njega i spašavaće se od njegova zla!

4. Ako muž ne bude ispunjavao svoje obaveze prema ženi, pa bude tvrdica i cicija, uskraćujući joj neophodnu nafaku i izdržavanje, ili joj sa te strane ni malo pažnje ne poklanja, ili ne spava s njom, što joj pričinjava štetu i izlaže je fesadu i nemoralu, ili joj ne obezbjeđuje stan kakav njoj dolikuje po adetu dotičnog mjesta, ili je izbjegava i ne boravi kod nje u kući bez opravdanog razloga. Ona će tražiti svoja prava od njega, podsjećajući ga na Allaha dž.š., i na Njegovu kaznu – pa ako ne izvrši svoje obaveze i ne dadne joj njena prava ili se ne dogovori sa njom u vezi toga – dozvoljeno joj je tražiti razvod braka zbog neispunjavanja svojih prava u toj bračnoj zajednici.

Što se tiče ostalih situacija koje se često dešavaju među supružnicima u njihovom svakodnevnom životu poput svađa ili zavisti ili razilaženja u mišljenju i stavu ili nekomuniciranja s ostatkom familije ili slabljenja ljubavi – ženi nije dozvoljeno da zbog ovih stvari traži razvod braka od svoga muža, zbog toga što kuće i familije uglavnom počivaju na ljudskotini i lijepom suživotu a ne na ljubavi, kako nam to potvrđuje imam Šafija rhm.. Bračni život nije pošteđen talasanja i problema, i to nije bio slučaj ni sa kućom Poslanika s.a.w.s., niti njegovih ashaba!

Zbog svega navedenog se bilježi izričita zabrana i žestoka prijetnja svakoj onoj ženi koja zatraži razvod braka bez šeri’atski opravdanog i ubjedljivog razloga. Poslanik s.a.w.s., kaže: „Koja god žena zatraži razvod od svoga muža bez šeri’atski opravdanog razloga – džennetski miris je takvoj ženi zabranjen!“ (Sahih. Ebu Davud, Tirmizi, Ibnu Madždže, Darimi, Ibnu Hibban)

Stoga je obaveza svakoj ženi – muslimanki – da se boji Allaha dž.š., i da zastane na Njegovim granicama, i da ne traži razvod braka za svaku sitnicu, kako ne bi bila jedna od onih na koje se odnosi prethodno citirani hadis Muhammeda s.a.w.s., te kako ne bi, na taj način, zaslužila Allahovu dž.š., srdžbu!

Ženi također nije dozvoljeno da traži razvod braka od svoga muža onda ako njen muž, pored nje, oženi drugu ženu, jer je taj postupak od strane muža propisan i dozvoljen vjerom, i na to šeri’at ne gleda kao na štetu, izuzev ako neka žena nije to uslovila prije stupanja u brak, ili pak prva žena bude trpjela dinsku ili dunjalučku štetu od strane muža zbog postojanja druge žene – kako smo to na početku pojasnili.

Sva priča do sada je kružila samo oko dozvoljenosti toga da žena traži razvod braka, a što se tiče same realizacije toga to će ovisiti o vaganju između koristi i šteta koje će nastati onda ako dođe do razvoda braka, uz šta se mora staviti akcenat i na hal i situaciju same žene nakon razvoda braka, kao i na hal i situaciju djece i njihov sveukupni socijalni status.

Pametna žena neće brzati niti će žuriti kada je donošenje ovako krupne odluke u pitanju, i to će činiti samo nakon konsultacija sa mudrim, učenim, pametnim i dobrim ljudima, i to nakon sagledavanja sveukupne situacije i posljedica toga čina, pogotovo ako se imaju sitna djeca. Žena ne treba pristupati zahtjevu za razvod braka izuzev u velikoj nužda situaciji, kako bi nastojala očuvati svoju porodicu i djecu od gubljenja i socijalnog, moralnog i vjerskog zastranjivanja, što se dešava velikom broju razvedenih brakova.

Onaj ko malo bolje razmotri brojne tužbe i optužbe kako sa strane muževa tako i sa strane njihovih supruga primjetiće da se puno pretjeruje i da u globalu te optužbe ne odgovaraju činjeničnom stanju, i da je u globalu to bio zahtjev za savršen i perfektan brak, što je teško ili gotovo nemoguće postići!

Familija muža može mnogo doprinjeti u rješavanju njegovih bračnih problema, jer ako su oni bili razlog problemu, a žena se maksimalno trudi po pitanju njih – trebaju se savjetovati i nasihatiti, pa ako se poprave elhamdulillah, a ako se ne poprave – ženi nije obaveza da sa njima održava šeri’atske veze izuzev ako hoće dobrovoljno činiti im dobročinstvo. Neće ih posjećivati izuzev ako su u pitanju neke familijarne prigode i redovi shodno adetu tog mjesta, kako bi sa sebe otklonila priče „dokonih“ (sufeha’)!

Sve u svemu, ako se na tebe odnosi neka od navedenih četiri tačaka, gdje je šteta očevidna i situacije nesnošljiva i teška – dozvoljeno ti je traženje razvoda braka, a ako se ni jedna od prethodne četiri situacije ne odnose na tebe, nije ti halal i nije ti dozvoljeno da tražiš razvod braka! Obaveza ti je da saburaš i da doviš, i da sa ljudima postupaš lijepo radi Allaha dž.š. – a Allah je taj koji situacije i halove mijenja! Sallallahu ala nebijjina Muhammed ve alihi ve sahbihi ve sellem

Autor: Halid b. Su’ud el-Bulejhid -Član Naučne Saudijske Organizacije za Sunnet
http://www.sunnah.org.sa/
Prijevod sa arapskog jezika: Sead ef. Jasavić, prof.fikha

Related posts