Poučne priče 

U Austriji ne žele da imaju muslimane kao komšije

Podijelite!

Razdor između muslimana i ostatka stanovništva Austrije je veći nego u drugim zemljama, poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije ili Švicarske, pokazuje studija provedena u ovim državama. Pravno gledano oko 700.000 muslimana, koliko se procjenjuje da živi u Austriji, uživa sva prava, jer je ta vjerska zajednica pravno na istom nivou kao kršćanska crkva.

Međutim, de facto postoji razdor između muslimana i ostatka stanovništva u svakodnevnici, ukazuje se u istraživanju njemačke Bertelsmann fondacije. U nijednoj od ostalih pet država, koje su analizirane, muslimani nailaze na takvo odbijanje. Čak 28 posto građana Austrije druge vjere ne žele da imaju muslimane kao komšije. U drugim zemljama obuhvaćene studijom postotak se kreće između 14 i 19 posto.

Zato i ne čudi što se u Austriji muslimani osjećaju diskriminiranim, prenosi Tanjug. Samo jedna trećina muslimana je reklo da u posljednjih 12 mjeseci nije bilo suočeno ni sa jednim oblikom diskriminacije. U Njemačkoj i Švicarskoj taj broj je duplo veći. U Austriji, muslimani, među kojima prednjače oni turskog porijekla, više nego u drugim zemljama, drže se međusobno i odvojeno žive od ostalih. Tako jedna trećina kaže da rijetko, pa čak i nikako u slobodno vrijeme ima kontakt sa ljudima druge vjere. U Njemačkoj to kaže samo 22 posto, a u Švicarskoj svega 13 procenata piše Aljazeera.

Related posts