Vijesti 

SENIDA KLISURA-BALIĆ NA HADŽ KRENULA SA PRVOM UŠTEĐEVINOM: ALLAH DŽ. Š. NEĆE DATI HADŽIJI DA OSIROMAŠI

Podijelite!

Imam sarajevskog džemata Nahorevo Suad Balić usnio je da je otputovao na hadž, ali u svom snu nije vidio Kabu, svetu Allahovu kuću.

Shvatio je to kao išaret, znak da bi se trebao spremiti na taj dalek put, priča njegova supruga hodžinica i muallima Senida Klisura-Balić za Faktor.

Kaže da je njihova prva ušteđevina bila namijenjena onome što će im koristiti i na dunjaluku i Ahiretu.

– Nakon odluke da ode na hadž, ponovo je sanjao da je na hadžu, ali ovaj put je vidio Kabu i to nam je na neki način potvrdilo da je donesena dobra odluka. Suad je na hadž otišao 2015. godine sam jer tada nismo bili u prilici da osiguramo putovanje za nas oboje – priča muallima Senida iz harema Poslanikove džamije u Medini.

Ove godine i Senidi se ispunila želja te je zajedno sa suprugom otputovala na hadž.

– Ovih dana uživamo u ljepotama najčasnijih mjesta na svijetu. Suprug je ove godine u ulozi vodiča, a ja ću prvi put obaviti hadž. Naša grupa ima četrdesetak hadžija i elhamdullilah dobro nam je. Pomažemo jedni drugima ukoliko nekome pomoć zatreba – kaže za Faktor, te dodaje da je i njena najbolja prijateljica Enisa sa suprugom ove godine na hadžu, pa su sretne što zajedno dijele tako lijepe i značajne životne trenutke.

Selam za poslanika Muhammeda a.s. 

Ističe da je poseban osjećaj doći u Poslanikov grad, zijaretiti (obići) njegovu džamiju i kabur.

– Kada sam ušla u Rewdu, prvi put kroz glavu su mi prolazile Poslanikove riječi da ko ga posjeti nakon smrti, kao da ga je posjetio živog. Obuzimala me je jeza kada bih nazvala selam znajući da on na taj selam odgovara. Neopisiv je osjećaj biti u dženetskoj bašči i ne mogu se Allahu zahvaliti što me počastio dolaskom ovdje – priča Klisura-Balić.

U Medini nastoje što više vremena provesti u Poslanikovoj džamiji, u Rewdi, klanjajući što više namaza, znajući da jedan namaz ima vrijednost 1.000 puta veću nego na nekom drugom mjestu.

– Od svih savjeta koje sam dobila za ovo putovanje najčešći je onaj da treba saburati. I zaista je tako, na jednom mjestu je jako puno ljudi iz svih dijelova svijeta, sa različitim karakterima, iz različitih kultura, mora postojati razumijevanje. Kada shvatiš sa kojim si nijetom došao, bude ti lakše i sve se istrpi. Na hadž idu oni koji su spremni na žrtvovanje, to je neki vrhunac u čovjekovom životu, zaokruženje ibadeta dragom Bogu – kaže Senida.

Treba, kaže, biti svjestan da se na hadž ide da se potvrdi poslušnost i pokornost Allahu dž. š.

– Sa ovih mjesta trebamo se vratiti kao bolji insani i vjernici. Hadž je putovanje na kojem žrtvujemo sebe, svoj imetak, zdravlje, ali i svoje porodice. Mi smo kod kuće ostavili dvoje male djece, Zejneb od sedam godina i četverogodišnjeg Abdullaha. Teško je i nama i njima jer nećemo biti zajedno za Bajram, kada se porodice tradicionalno okupljaju, ali uzdamo se u Allahovu milost i nadamo se njegovoj nagradi za pravilno obavljen hadž, a to je džennet, ako Bog da – ističe.

Kaže kako na hadž treba otići sa prvim ušteđenim novcem jer Allah neće dozvoliti hadžiji da bude siromašan i povećat će mu se bereket, u što su se, kaže, sami uvjerili i ne treba odgađati.

Nestrpljivi da vide Kabu

– Treba insan ići što je mlađi jer se ima više snage, sigurno će biti lakše obaviti sve obrede hadža, još ako su u prilici otići sa svojim životnim saputnikom kao ja, sreća je onda još veća – priča muallima, buduća hadži hanuma.

Danas kreću za Meku i sa nestrpljenjem očekuju da vide Kabu.

– Muž mi je pričao da je, kada je prvi put vidio Kabu, osjetio i poseban miris, to je, kaže, bio najljepši susret sa Allahovom kućom – zaključuje Senida Klisura-Balić.

Related posts