Poučne priče 

Stigle ga dove uplakanih majki

Podijelite!

Prenosi se od Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, da je rekao: ”Dva su grijeha zbog kojih Allah, dželle šenuhu, kažnjava još na ovom svijetu: nepravda i neposlušnost roditeljima.” U drugom hadisu Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, nas upozorava da se čuvamo ”dove mazluma” (osobe kojoj je učinjenja nepravda), jer, pojašnjava on, ”između nje i Allaha, dželle šenuhu, nema perde (pregrade, hidžaba)”, tj. Allah, dželle šenuhu, trenutno prima i uslišava njegovu dovu. Koliko dova mazluma može biti opasna, štetna i pogubna (po zulumčare), uvjeravamo se iz dana u dan. Vjerovatno je životna drama koju ovih dana proživljava jedan od najistaknutijih vođa egipatske zloglasne paravojne formacije ”Baltadžijje” (u slobodnom prijevodu ”besposličari”), desne ruke pučističke vlade, Muhamed Ahmed el-‘Isevi, upravo rezultat dove mazluma, ucviljenih egipatskih majki, sinova i kćeri, kojima je El-‘Isevi sa svojom baltadžijskom (čitaj mafijaško-zločinačkom) bratijom, priredio najgoru noćnu moru.

Naime, El-‘Isevi, kojeg u Egiptu popularno zovu ”hrvač s lavovima”, navodno zbog njegovih direktnih hrvačkih okršaja s lavovima, u kojima je redovno izlazio kao pobjednik, i koji je, kako se to može vidjeti na priloženim fotografijama uz ovaj tekst, bez većih problema mogao povući natovareno teretno vozilo, u povjesti Egipta ostat će upamćen kao jedan od najvećih zločinaca, koji rame uz rame može stati sa okrutnim egipatskim diktatorima Sadatom i Mubarekom, ali i sa novopečenim, vojnim diktatorom Abdulfetahom Sisijem. Nasilnički upad i paljenje ureda Stranke pravde i slobode, u kojem je stradalo više članova Muslimanskog bratstva, fizičko i psihičko zlostavljanje demonstranata, nasilno rastjerivanje demonstranata sa trga Rabia el-‘Adevija, u kojem je zapaljena džamija i ubijeno više od hiljadu ljudi, napad na kolonu ženskih demonstranata, u kojem su smrtno stradale četiri žene, a veliki broj zadobio teške ozljede (on je prvoosumnjičeni za napad), upotreba vatrenog oružja protiv golorukih demonstranata, samo su neka od zlodjela ovog miljenika pučističkog režima.

Uzvišeni Allah, Kojem ništa nije skriveno, i Koji pravedno postupa, i Koji jumhil ve la juhmil (odlaže a ne zapostavlja kaznu), htio je da ovaj čovjek, još na ovom svijetu, okusi dio boli i patnje koju je on, svojim okrutnim i brutalnim postupanjem, nanio drugima. U nedavnom okršaju sa pristalicama Muhameda Mursija, El-‘Isavi je, usljed ranjavanja (ranio ga je njegov najbliži saradnik i prijatelj), zadobio teške povrede kičmene moždine, koje su ga praktično zakovale za krevet, i za samo nekoliko dana njegovo, nekad gorostasno tijelo, pretvorile u kost i kožu. Njegov beznadežni i bespomoćni pogled, kojeg možemo vidjeti na fotografijama, koje su ovih dana obišle svijet, najbolje opisuju njegovo jadno i teško psiho-fizičko stanje. Daj Bože da je iz svega ovoga uzeo pouku i da se kaje za zlodjela koja je počinio, ali samo kajanje, bez istinskog povratka Allahu, javnog odricanja od zločinakog režima i traženja halala od porodica žrtava, kojima je nanio fizičku i moralnu bol, neće mu mnogo koristiti, što se jasno razumije iz Poslanikovih, sallallahu ‘aljehi ve sellem, riječi: ”Ko drugima učini nepravdu, moralno ih ili materijalno ošteti, neka traži od njih oprosta još na ovom svijetu, jer na onom svijetu, neće imati takvu priliku. Tamo se šteta neće plaćati dinarima i dirhemima, nego dobrim djelima: onome ko bude imao dobrih djela, oduzet će se jedan njihov dio, ovisno o visini počinjene štete, i dati oštećenom, a onome ko ne bude imao dobrih djela, prebacit će se dio grijeha oštećenog, ovisno o visini počinjene štete.” (Buharija).

Related posts