Vijesti 

MEKTIĆ NE ODUSTAJE: POLICAJCI IZ BIH MOGU NA HADŽ, ALI O SVOM TROŠKU, A NE KRALJA SALMANA

Podijelite!

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da policijskim službenicima kodeks ne dozvoljava da za posao koji obavljaju dobiju bilo kakve nagrade ili poklone, uključujući i plaćeni odlazak na vjerska hodočašća.

Mektić je ponovio da je “neprihvatljivo da policijski službenici odlaze na vjerska hodočašća o trošku stranih država”. Prema informaciji iz Islamske zajednice BiH, put u Saudijsku Arabiju na hadž košta 7.900 maraka.

– Odlazak na hodočašće tretiram kao neku vrstu primanja nagrade ili dara. Kada je riječ o institucijama BiH, to će imati takav tretman. Ali istakao bih da ni u kom slučaju ne želim osporavati pravo bilo kome da uzme godišnji odmor i na vjersko hodočašće ide o svom trošku – dodao je Mektić za Srnu i napomenuo da može govoriti samo za nivo BiH, te da nema nadležnosti za policije na entitetskom i kantonalnim nivoima.

Mektić je 15. augusta na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da će zatražiti da se Ambasada Saudijske Arabije u BiH izjasni ima li policijskih službenika koji o trošku te ambasade odlaze na hadž te da će onda pokrenuti postupak protiv njih.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH je 16. augusta saopćeno je da su Mektić i ambasador Saudijske Arabije Hani bin Abdullah Mominah na sastanku u Sarajevu “razmijenili stavove u vezi s pozivanjem policijskih službenika da kao gosti Saudijske Arabije prisustvuju obavljanju hadža”.

Kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz al Saud, koji redovno daruje odlazak na hadž brojnim građanima BiH, ove godine je omogućio hodočašće za njih 40.

Prema nezvaničnim informacijama, među hadžijama iz BiH koji odlaze o trošku kralja Selmana su i četiri policijska službenika.

Agencije

Related posts