Vijesti 

CNN: TRUMP BI TREBAO POSJETITI BIH.

Podijelite!

Predsjednik SAD Donald Trump osudio je neonacistički pokret u SAD, ali je ipak stao u odbranu desničarskog pokreta u ovoj zemlji. To je izazvalo mučninu za brojne stanovnike evropskog kontinenta koji znaju šta znači biti pod okupacijom fašističkog režima, piše dopisnica CNN-a Frida Ghitis.

– Trump pokušava da moralno izjednači rasiste i ljude koji se bore protiv njih – navela je Ghitis.

Pozvala je američkog predsjednika da posjeti BiH i Memorijalni centar u Potočarima.

– Trump u svojoj turneji po Evropi treba posjetiti i BiH. Ako ode u Srebrenicu, onda će vidjeti šta se desi kada se ne borimo protiv etničkog ekstremizma – istakla je Ghitis..

Prisjetila se svog prijatelja iz BiH Harisa Hurema, prevodioca za CNN u BiH tokom 1995. godine.

– Njegovi prijatelji i susjedi u Sarajevu nikada se nisu osvrtali na to ko je musliman, a ko bosanski Srbin. Ali u toj zemlji eksplodirao je nacionalizam i ekstremizam, a ulje na vatru dodavali su karizmatični političari. Jednog dana. Haris je igrao karti sa svojim susjedima u Sarajevu kada je došla policija, pogledala njihove dokumente i uhapsila ih zato što su muslimani. Haris nikada u životu nije ušao u džamiju, ali je odveden u logor. Multietničko društvo počelo se raspadati – navela je Ghitis.

Okolnosti u BiH i nacističkoj Njemačkoj drugačije su od onih u današnjoj SAD, istakla je Ghitis, te dodala da ne očekuje da u SAD izbije građanski rat.

– Ali, mislim da Trump nije svjestan koliko je opasno njegovo ponašanje. Ukoliko, pak, on dobro zna šta radi, onda je problem mnogo veći nego što smo mislili, a ovaj momenat u historiji mnogo opasniji – zaključila je Ghitis..

avaz.ba

Related posts