Vijesti 

Upoznajte 19-godišnju Fatimu, saudijsku naučnicu po kojoj je NASA imenovala jedan asteroid

Podijelite!

NASA je imenovala jedan asteroid po jednoj naučnici kao vid priznanja za trud koji je uložila na polju istraživanja u oblasti botanike. Asteroid se zove Al-Sheikh 33535, nazvan po Fatima bint Abdel Moneim Al Sheikh u čast njenog istraživačkog rada koji nosi naslov “Utvrđivanje uticaja novog Karl 2 strigolaktornog analoga na klijanje sjemenki parazitskih korova”.

Fatima, koja je bila druga na Intelovom međunarodnom sajmu nauke i inžinjeringa (Intel ISEF) 2016. godine, osvojila je 1.500 dolara, a kasnije je od NASA-edobila i priznanje. Intel ISEF je takmičenje koje se održava svake godine u organizaciji Društva za nauku i javnost, koje privlači oko 1.800 srednjoškolaca iz cijelog svijeta da se takmiče na najvećem svjetskom međunarodnom predškolskom takmičenju.

Al-Šejh je pozvana u ISEF nakon što je pobjedila na Nacionalnoj olimpijadi za naučne kreativnosti. To je manifestacija koju svake godine organizira kralj Abdulaziz i njegova Fondacija za nadarenost i kreativnost u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja Saudijske Arabije.

Šta mislite koliko ona ima godina? Ako pretpostavljate da se radi o dobi ispod 20 godina, skoro ste pogodili. Sa 19 godina, dobila je nagradu na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i asteroid koji nosi njeno ime. Fatima planira nastaviti studij na Univerzitetu u Brownu.

Ovo nije prvi put da je NASA imenovala asteroid po nekom mladom naučniku. U 2016. godini NASA je počastila dva studenta i kao znak priznanja za njihova postignuća NASA je nazvala malu planetu Abu-Alshaik 28831, u čast jordanskog studenta Salahaldeena Ibrahima Abu-Alshaihha za njegovo istraživanje iz matematike koje mu je donijelo drugo mjesto na Intel ISEF-u tokom 2013. godine, a 31926 Alhamood je ime asteroida koji je dobio ime nakon što je saudijski student Abdul Jabbar Abdulrazaq Alhamood, iz oblasti nauke o biljkama osvojio prvo mjesto na Intel ISEF-u tokom 2015. godina. NASA je izabrala Yasmin Yehia Moustafa kako bi asteroidu dala ime po njemu, kada je ona 2015. godine osvojila prvo mjesto na Intel ISEF-u, za njen naučno-istraživački projekat iz oblasti okoliša. Svi ovi takmičari su mlađi od dvadeset godina.

Da li ste i vi zainteresirani da vaše ime bude upisano u mliječni put? Jedan od najbržih načina da to učinite jeste da se takmičite i osvojite prvo mjesto na Intel ISEF-u. Ponosimo se Fatimom i ostalim muslimanima čija smo imena gore pobrojali. Još jednom, čestitamo!

Akos.ba / preveo Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Related posts