Zdravlje 

PROPIS VAKCINACIJE DJECE

Podijelite!

PITANJE 1: Es-selamu alejkum, U posljednje vrijeme se sve češće vode rasprave o vakcinaciji djece, posebno među sestrama. Koliko nam je poznato, još niko nije govorio na tu temu sa šerijatskog aspekta. S obzirom da vakcinacija, s jedne strane, štiti od raznih bolesti, a opet, s druge, znamo za pojedine slučajeve gdje su vakcine nanijele veliku štetu zdravlju djece, zaista smo u nedoumici. Šta bi trebali učiniti, po ovom pitanju? Vakcinisati djecu ili ne?

 

PITANJE 2: Esselamu alejkum. Možete li mi objasniti islamski stav o vakcinaciji (ako uopšte postoji)?

 

PITANJE 3: Selam alejkum. Imam pitanje u vezi sa vakcinama. Sve više ljudi odbija da vakciniše decu. Izlaze članci po internetu kako su mnoga deca dobila ozbiljne posljedice vakcinacije. Negde sam pročitala da ako ima više koristi nego štete, dozvoljeno je vakcinisati. Pošto sam ja neuka po tom pitanju, da li ima toliko štete od tih vakcina. Ja svoju vakcinišem i elhamdulillah sve je u redu. E sad, hoću reći kako je ispravno postupiti. Naravno, svi mi želimo samo najbolje za svoju decu. Ako ljekari tvrde da te vakcine štite, a članci suprotno tome? Šerijatski stav konkretno u vezi vakcina. Da vas Allah nagradi.

 

PITANJE 4: Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu. Postavit ću vam jedno malo opširnije pitanje. Unaprijed, da Vas Allah subhaneh, nagradi najljepšom nagradom. Pitanje je vezano za vakcinaciju beba, djece, i odraslih.

 

Dosta sam istraživala, čitala, i shodno dokazima o štetnosti vakcine zanima me da li je nama sa šerijatske strane dozoljeno ubrizgavati takve ‘otrove’ u organizam naših beba, djece i samim nas odraslih. Prije svega navest ću kratku historiju i ko je sami izumitelj vakcine. Edvard Džener (1749 -1823) Vakcinisao je svog sina koji je nakon vakcinacije umro, vakcinisao je svoju kćerku koja je nakon vakcinacije ostala neplodna, vakcinisao je svoju ženu koja mu je rodila mrtvo dijete nakon vakcine.  Pa, navest ću prije svega nekoliko stvari koje koriste u vakcinama:

 

VakcinaAcel-Immune (DtaP) PROTIV TETENUSA DIFTERIJE VELIKOG KASLJA SADRŽI: otrove difterije i tetenusa i absorbovane nećelijske sastojke velikog kašlja, formaldehid, aluminijum hidroksid, aluminijum fosfat, antiseptik, emulzifikator želatin…

Vakcina Attenuvax – Measles (Merck & Co.) PROTIV MALIH BOGINJA SADRZI: Žive viruse malih boginja, neomicin, voćni alkohol, hidrolizirani želatin, zametak pileta…

Vakcina Biavax – Rubella (Merck & Co.) SADRŽI: Žive viruse rubeole neomicin, voćni alkohol hidrolizirani želatin, ljudske dvohromozomske ćelije od tkiva abortiranog fetusa…Vakcina DPT (GlaxoSmithKline) PROTIV DIFTERIJA, TETANUSA, VELIKOG KAŠLJA SADRŽI: otrove difterije i tetanusa, formaldehid, aluminum fosfat, amonijum sulfat, timerosal, isprana ovčija crvena krvna zrnca….

Vakcina DRYVAX (Wyeth-Ayerst, još bez licence) SADRŽI: Velike boginje – žive kravlje viruse, “neke mikrobne otrove, streptomicin sulfat, hlortetraciklin hidrohlorid, neomicin sulfat glicerin i fenol, mješavinu dobijenu destilacijom tečnosti iz plikova teleće kože ugljenim katranom.

Vakcina FluShield (Wyeth-Ayerst) PROTIV GRIPA SADRŽI: Trovalentni virus gripa tip A i B, gentamicin sulfat formaldehid, timerosal i polisorbat 80 tečnost iz pilećeg embriona.

Vakcina Imovax (Connaught Laboratories) SADRŽI: Apsorbovane viruse bjesnila, neomicin sulfat, fenol, crveni indikator humanog albumina, diploidne ćelije iz tkiva abortiranog ljudskog fetusa.

Vakcina  ORALNA POLIO: Orimune – Oral Polio (Wyeth-Ayerst) SADRŽI: Tri tipa poliovirusa, oslabljeni neomicin, streptomicin sorbitol, ćelije majmunskih bubrega i serum teleta…. i tako dalje i tako dalje…

 

Evo dajem primjer BSZ vakcine koja je kod nas u BiH obavezna vakcina, daje se prvi dan po rođenju djeteta. Navodno, ta vakcina je protiv tuberkuloze i hepatitisa b.  Hepatitis B se može prenijeti sexualnim putem ili putem igle..Uzmimo u obzir da te vakcine nisu do vijeka trajne, već ”djeluju” svega do 7 godina. Kako onda, beba do 7 godina može stupiti u sexualne odnose i drogirati se koristeći igle …Na samom uputstvu o posljedicama navode: Smrt, autizam, upalu mozga i tako dalje i tako dalje da ne nabrajam…Koliko je samo majki po Bosni, Hrvatskoj i Srbiji čija su djeca oboljela od autizma nakon primljene vakcine.. Veliki broj. Nažalost nas zakon je takav da nama niko garantovat ne može da nam dijete neće oboljeti od tih bolesti, da upravo ta vakcina neće biti taj okidač u orgaznizmu naše djece i nas samih,  ali ipak vakcinacija je obavezna … Ni jedna naučna studija nije sprovedena o dobrobiti vakcine… A koliko ih je samo sprovedeno o štetnosti vakcine.

 

Dr. J. Anthony  Morris  bivsi šef Kancelarije za kontrolu vakcina  US FDA je izjavio: ”Postoji mnoštvo dokaza da vakcinacija djece čini više štete nego koristi.” U izjavi Bill Gatesa stoji: ”U svijetu danas živi 6.8 milijardi ljudi. Taj broj će uskoro biti 9 milijardi. E sad, ako odradimo jako dobar posao sa novim vakcinama, zdravstvenom njegom, reproduktivno-zdravstvenim službama. možemo smanjiti taj broj za nekih 10-15%.”

 

Ja bih Vam mogla pisati i pisati na ovu temu, slati dokaze i djecu koja su ostečena od vakcine. Zanima me sa šerijatske strane, nakon navedenih sastojaka koje se koriste u vakcinama od žive, abortusa itd.. kolika je dozvoljenost vakcinisanja? Kada jasno vidimo štetnost toga, epidemiju autizma kao posljedica vakcinacije, i još mnogo mnogo štetnosti… Allah vas nagradio na strpljenju i unaprijed Vam se zahvaljujem.

 

VIDEO LINKOVIVAKCINE I VAKCINACIJA – BEZ CENZURE , Žrtva vakcine protiv krpeljnog meningoencefalitisa (Vakcina straha) , 2 SATA POSLE VAKCINACIJE! , Vakcine izazivaju autizam – Dr. Stephanie Seneff , Prof. Dr Željko Poljak, imunolog, o štetnosti vakcina.

OSTALI LINKOVI NA ISTU TEMU:

http://www.ivonazivkovic.net/UZASI-VAKCINACIJE.html

http://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/znanost/6196-cjepiva-saznajte-pravu-istinu

http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Zdravlje/excipient-table-2.pdf

http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Zdravlje/vakcine.htm

http://www.galaksija.com/planeta/vakcine_genocid.htm

http://matrixworldhr.com/2012/07/31/sva-su-cjepiva-kontaminirana/

 

Statistički pregledi i grafikoni koji dokazuju da su bolesti opadale pre uvođenja vakcinacije i rasle posle početka vakcinacije:

http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Zdravlje/Pages%20from%20ImmunizationGraphs-RO2009.jpg

http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Zdravlje/Pages%20from%20ImmunizationGraphs-RO2009-2.jpg

http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Zdravlje/Pages%20from%20ImmunizationGraphs-RO2009-2.jpg

http://www.ivonazivkovic.net/AUTIZAM/AUTIZAM.html

http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Zdravlje/vakcina%20hepatitis%20B.htm

http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Zdravlje/decija%20paraliza.pdf

http://matrixworldhr.com/2012/02/19/kako-se-osjeca-majka-kad-njeno-dijete-umre-od-cjepiva-a-sve-sto-cuje-od-doktora-vlade-i-medija-je-da-su-cjepiva-sigurna-i-ucinkovita/

Šejh, tu su samo neki od dokaza štetnosti vakcine. Allah vam dao svako dobro.

 

 

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

 

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

 

 

Osnovno o vakcinaciji

 

Vakcinacija predstavlja postupak kojim se određeni antigeni materijal unosi u organizam putem vakcine čiji je cilj stvaranje imuniteta na određenu bolest.

 

Vakcina je medicinski preparat koji sadrži materijal dobijen od mikroorganizama ili njihovih dijelova obrađen na poseban način kojim se uklanjanju njihova infektivna, ali ne i antigena svojstva i služi u svrhu pobuđivanja imuniteta organizma u koji se unosi. Pobuđeni imunitet stvara antitijela koja neutraliziraju dati mikroorganizam.

 

Neke od najvažnijih vakcina su vakcine protiv boginjabjesnilatetanusadifterijedječije paralizežute groznicetuberkulozegripeospicehepatitis B itd. Vakcinisanjem su iskorjenjene brojne opasne zarazne bolesti.

 

 

Šerijatski status vakcinacije

 

Vakcinacija, kao preventivna zdravstvena mjera zaštite pojedinca i cijele populacije protiv raznih zaraznih bolesti, potpada pod oblast liječenja koje je u osnovi dozvoljeno.

 

Upitan je šejh Bin Baz o propisu preventivnog liječenja poput vakcinacije, pa je odgovorio sljedeće: „Nema smetnje u preventivnom liječenju kada se pojave epidemija ili neki drugi razlozi zbog kojih postoji bojazan oboljevanja.

 

Znači, nema smetnje u konzumiranju lijekova radi zaštite od neke bolesti jer Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže u vjerodostojnom hadisu: „Ko ujutro na tašte pojede 7 medinskih datula, neće mu naštetiti sihr niti otrov“ (mutefekun alejhi).

 

Ovo predstavlja otklanjanje obolijevanja prije nego se desi. Tako isto, ako se (osoba) boji bolesti pa se vakciniše radi preventive protiv epidemije koja se raširila u tom ili bilo kojem mjestu, u tome nema smetnje kao što nema smetnje da se osoba liječi od bolesti koja je zadesi.

 

Međutim, nije dozvoljeno nošenje hamajlija i amuleta protiv bolesti, džina ili uroka jer je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, to zabranio. On je pojasnio da to predstavlja mali širk, pa je vadžib kloniti se toga“. (Fetava šejh Bin Baz 6/21)

 

Na poznatom webportalu islamqa.info, koju uređuje šejh Muhammed Salih El-Munedždžid, na pitanje o propisu imunološke vakcinacije djece (broj 20276) u odgovoru, nakon navođenja gore spomenute fetve Bin Baza, je došlo: „A što se tiče štetnih posljedica nekih vakcina, poput groznice i nekih privremenih simptoma, štetne posljedice poput ovih su zanemarljive u odnosu na veličinu štete koja se otklanja, a to su ubitačne bolesti ili bolesti koje ostavljaju ogromne štetne posljedice na zdravlje ili funkcije nekih organa. Slično ovome u Šerijatu je ono što se desi prilikom sunećenja muške djece, prilikom čega se odsijeca dio kože i nanosi velika bol djetetu. A to je zanemarljivo u odnosu na ono što se dobija tim činom vezano za čistoću i druge mnogobrojne dunjalučke koristi.

 

Opšte šerijatsko pravilo o ovome glasi: “Čini se manja šteta da bi se otklonila veća ako jedna od njih dvije mora da se desi“ (El-Ešbahu ven-nezair, Es-Sujuti 1/45 ).

 

Međutim, ako medicina potvrdi da neke vakcine uzrokuju štetu ljudskom organizmu ili da je procenat štetnih posljedica veći od preventivne zaštite od bolesti od kojih treba da štiti, onda njihovo konzumiranje nije dozvoljeno, jer je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Nema štete niti nanošenja štete“.“  (https://islamqa.info/ar/20276)

 

 

Rasprave i dileme oko korisnosti i štetnosti vakcinacije

 

Prve reakcije i kritike vakcinacije, te ukazivanje na njenu štetnost su zabilježene početkom 20. vijeka u Americi.

 

U zadnje vrijeme je prisutna ogromna polemika u Zapadnom svijetu, među medicinskim stručnjacima i ljekarima oko štetnosti i korisnosti vakcina. Oni su podijeljeni na dva međusobno suprostavljena tabora: zagovorače vakcinisanja i strastvene protivnike istog. 

 

Zagovorači vakcinisanja

 

Smatraju da je vakcinacija korisna, potrebna, čak nužna i obavezna. Njen cilj je stvaranje imuniteta na određenu bolest. Po njima je vakcinacija najefikasniji i najjeftiniji metod sprečavanja pojave i širenja infektivnih bolesti. Po njima je vakcinacija djece smanjila smrtnost i iskorijenila neke opasne bolesti.

 

Na ovom stavu je sva farmaceutska industrija širom svijeta, Svjetska zdravstvena organizacija, ministarstvo zdravlja većine država, većina medicinskih ustanova i fakulteta.

 

 

Protivnici vakcinisanja

 

To su mnogi doktori, ljekari, medicinski stručnjaci, nezavisni istraživači i neki medicinski instituti širom svijeta.

 

Oni smatraju da je vakcinacija pogubna i štetna po ljudski organizam, da ona predstavlja sistematsko uništavanje imunog sistema, jer su sadržaj vakcina čisti otrovi i štetni materijali, poput raznih virusa, kancerogenih konzervansa, teških metala, žive, aluminijuma, zametka pileta, tkiva abortiranog fetusa, ovčijih crvenih krvnih zrnca, ćelije majmunskih bubrega i seruma teleta.

 

Oni se trude da dokumentuju, istraže i analiziraju, prave statistiku i studije i sve to javno prezentuju.

 

Takođe, smatraju da vakcine uzrokuju mnoge savremene bolesti: doživotnu alergiju, astmu, autizam, dječiju paralizu, rak, leukemiju, degenerativne bolesti i genetičke mutacije.

 

Po njima vakcine imaju suprotne efekte, tj. izazivaju umesto da sprečavaju bolesti, a farmaceutske kompanije prave lažne statistike (ili ne objavljuju stvarne i istinite) i mijenjaju imena bolesti koje vakcine izazivaju kako bi se sakrilo njihovo pogubno dejstvo.

 

Svi “dokazi” o ispravnosti vakcina zasnivaju se jedino na lažnim i namještenim istraživanjima, na međusobnim “koncenzusima” farmaceutske industrije, naučnika i političara koji rade za njih. Iza svega ovoga, po njima, stoje moćne farmaceutske korporacije kojima je osnovni cilj materijalna dobit.

 

 

Odabrano mišljenje po ovom pitanju

 

Kada sam pristupio istraživanju ovog pitanja i problema, jer nisam imao dovoljno informacija o dotičnom problemu, nakon desetine pristiglih pitanja o ovoj temi u zadnjih nekoliko godina, na samom početku sam bio ubjeđen u ono na čemu je velika većina ljudi, a to je korisnost i potreba vakcinacije.

 

Međutim, nakon što sam danima iščitavao i analizirao tekstove i studije i pregledavao dokumentarne emisije i video-sadržaje, došao sam do uvjerenja u kojeg nemam sumnju da vakcine uzrokuju štetu ljudskom organizmu (naročito kod djece), da je procenat štetnih posljedica veći od preventivne zaštite od bolesti od kojih treba da štiti. A shodno tekstu opšteprihvaćenog hadisa „Nema štete niti nanošenja štete“ i fikhskog pravila „Šteta se otklanja“ zasnovanog na istom hadisu, nije dozvoljeno dobrovoljno vakcinisanje ni sebe niti djece čiji smo staratelji, a Allah zna najbolje.

 

Da vakcinisanje šteti organizmu zasnovao sam na sudijama, istraživanjima, analizama, dokumentima  i statistikama isključivo ljekara i medicinskih stručnjaka širom svijeta čiji je broj ogroman, a ne na teoriji zavjere ili onome što se piše protiv farmacijske industrije i Svjetske zdravstvene organizacije.

 

O štetnosti vakcinisanja ima mnogo materijala i informacija na internetu, dovoljno je da se na youtube ili google ukuca riječ vakcinacija. A stranicu koju toplo preporučujem, na kojoj se može skoro sve na jednom mjestu naći o štetnosti vakcinacije, je link: VAKCINE SISTEMATSKO SISTEMSKO UNIŠTAVANJE IMUNOG SISTEMA.

Onaj ko je ubjeđen u drugačiji stav po ovom pitanju, tj. u korisnost vakcinisanja, na čemu je zvanični stav medicine i većine ljudi koji ih u tome slijede, te radi po tome, biće odgovoran shodno svome ubjeđenju.

 

 

Obavezno vakcinisanje

 

Od evropskih zemalja u kojima vakcinacija nije obavezna su: Njemačka, Holandija, Luksemburg, Velika Britanija, Danska, Irska, Grčka, Španija, Portugal, Austrija, Finska, Švedska, Norveška, Kipar, Estonija, Latvija, Litvanija i Švicarska.

 

A evropske zemlje u kojima je vakcinacija obavezna su: Italija, Srbija, Makedonija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska i Rumunija.

 

Treba napomenuti da je situacija u evropskim zemljama šarolika kada se kaže da vakcinacija nije obavezna, svaka zemlja je slučaj za sebe, neke vakcine su obavezne, dok druge nisu, takođe u nekima je obavezna za djecu koja idu u škole i vrtiće. Neke države omogućuju izuzetke na osnovu medicinskih i religijskih razloga, a neke na osnovu “filozofskih” izgovora.

 

Postavlja se pitanje: kako da vjernik koji živi u zemlji u kojoj je vakcinacija obavezna, a koji je ubjeđen u štetnost vakcinisanja i kome je haram da vakciniše sebe i svoju djecu, izbjegne obavezno vakcinisanje i kako da se bori protiv toga?

 

U osnovi treba znati da ako bude prisiljen na vakcinaciju djece ili sebe on u tome nema grijeha. Dokaz da nema grijeha je hadis od Abdullaha ibn Abbasa, radijallahu anhuma, i Ebu Zerra, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Zaista je Allah oprostio mom Ummetu ono što urade greškom, iz zaborava i u prisili“. Hadis bilježe Darekutni, Hakim i Bejheki od Abdullaha ibn Abbasa, radijallahu anhuma, a Ibn Madže od Ebu Zera, radijallahu anhu. Iako u oba hadisa ima slabosti mnogi učenjaci su ga ocijenili vjerodostojnim i prihvatljivim zbog mnoštva rivajeta, vjerodostojnim ga ocjenjuju Hakim, Ibn Hibban, Ibn Hazm, Nevevi i Albani.

 

U zemljama u kojima je omugućeno izuzimanje od te obaveze, obaveza je na taj način da se izbjegne vakcinacija.

 

Takođe, na vjernicima je da se organizuju i djeluju na svaki miran i demokratski način kako bi stekli pravo na slobodu po ovom pitanju.

 

Ve billahi tevfik.

 

 

dr. Zijad Ljakić

Related posts