Vijesti 

Irački šiitski svećenik naredio uklanjanje svih anti-saudijskih postera u zemlji

Podijelite!

Istaknuti irački šitski vođa Muktada es-Sadr je naredio svojim sljedbenicima da ukone sve anti-saudijske postere sa ulica zemlje, izvijestili su mediji u petak.
Nalog je izdat nakon što je es-Sadr završio trodnevnu posjetu Saudijskoj Arabiji tokom koje se susreo sa saudijskim prijestolonasljednikom Muhammedom bin Selmanom. Ovo je njegova prva posjeta od 2006. godine.
Nakon što su saudijske vlasti pogubile šiitskog svećenika Nimr en-Nimra, zbog optužbi za terorizam, iračke šije su postavile bilborde i postere na javnim mjestima u kojima se kritikuje Saudijska Arabija i njeni vladari.
Muktada es-Sadr je razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom o otvaranju saudijskoj konzulata u en-Nedžafu, uporištu es-Sadra, kako bi se olakšala komunikacija između dvije zemlje.

Irački i saudijski zvaničnici su također razgovarali otvaranju zračnog koridora kao i kopnenih prijelaza kako bi ojačali trgovinsku razmjenu između dvije zemlje.
U saopćenju es-Sadrovog ureda se navodi ‘strane su razgovarale o saradnji na svim poljima, kao i o humanitarnoj pomoći izbjeglicama i raseljenim osobama uslijed rata’.
U saopćenju se navodi kako je saudijski kralj Selman obećao pomoć od dodatnih 10 miliona dolara humanitarne pomoći izbjeglicama koja će biti dostavljena preko iračke vlade.
Tokom sastanka, saudijski zvaničnici su izrazili želju da imenuju novog ambasadora u Bagdadu kako bi podigli nivo međusobne saradnje.
Odnosi između dvije zemlje su se poboljšali nakon posjete saudijskog ministra vanjskih poslova, Adela el-Džubejra, Bagdadu u februaru ove godine.
To je bila prva posjeta visokog saudijskog zvaničnika Iraku od 2004. godine. El-Džubejr je tada kazao da Kraljevina ima neutralan stav prema svim iračkim sektama.

IslamBosna.ba

Related posts