Poučne priče 

Uprkos žestokim kritikama Turska brani plan legalizacije šerijatskih brakova

Podijelite!

Turska vlada je u nedjelju snažno branila plan da dozvoli imamima da mogu predvoditi bračne ceremonije, odbacujući žestoke kritike da će to potkopati temelje sekularne temelje.
Turska je uglavnom muslimanska zemlja, ali zvanično je sekularna. Prema sadašnjim zakonima čak i religiozno orijenisani parovi moraju biti vjenčani pred državnim službenikom lokalne općine, a ne imama.
Ali, prema prijedlogu koji je prošle sedmice podnijet parlamentu, muftije bi također imale ovlaštenje da predvode bračne ceremonije.
Predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je u više navrata optužen od strane kritičara da podriva sekularne stubove moderne Turske koju je osnovao Mustafa Kemal Atatursk, osnivač Republike Turske.
Glavna opozicija, Republikanska narodna stranka (CHP), je žestoko napala plan kao posljednju fazu navodne islamizacije vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP).

Zamjenik predsjednika CHP-a za Manisu, Tur Jildiz Bidžer je ranije kazao da prijedlog nacrta zakona krši Ustav- koji propisuje ‘svi građani moraju biti tretirani jednako i država ne vrši nikakvu diskriminaciju na osnovu rase ili sekte”, prenio je list Hurriyet.
“Ovo će se pretvoriti u proces koji će provoditi vjerski predstavnici većinske sekte u Turskoj. Da li će predstavnicima drugih sekti i drugih vjera biti dato isto pravo? Ali ja to ne govorim u smislu da vlasti trebaju to dozvoliti također i drugima. To bi također bilo protiv sekularizma”, kazao je Bidžer.
Ali, zamjenik premijera Bekir Bozdag, inače glasnogovornik vlade, je kazao da će ova promjena ljudi više izbora, te da ne podriva sekularizam.
“Promjena nije protiv principa sekularizma, naprotiv ona je u potpunosti u skladu sa sekularizmom pošto je u skladu sa vladavinom prava”, napisao je on na Twitteru.

On je insistirao da promjena daje ‘dodatne izbore’ građanima. Muftije ne mogu nikoga prisiliti da stupi u brak i još uvijek svi mogu koristiti postojeće načine sklapanja braka.
Džandan Judžer, poslanica CHP-a i zamjenica šefa Odbora za ravnopravnost polova CHP-a, kazala je prošle sedmice da će plan ‘nanijeti još jedan udarac sekularizmu’ i dovodi do rizika podsticanja maloljetnih brakova, prenosi Hurriyet.
Ističući da u Turskoj postoji dovoljan broj služenika koji mogu sklapati sekularne brakove, ona je dodala: “Društveni život se korak po korak formira u skladu s vjerskim pravilima”.
Ali Bozdag je negirao da će promjene podstaći stanovništvo da mladi sklapaju brakove, rekavši da oni koji tvrde takvo što ‘ili ne znaju promjenu ili je namjerno iskrivljuju’.
Erdoanova vlada je značajno olakšala ograničenja nošenja hidžaba u obrazovanju, politici, policiji i nedavno i u vojsci.
Vlada odbacuje kritike tvrdeći da to dozvoljava slobodu ispoljavanja vjere svim građanima Turske, a ukidanje zabrane nošenja hidžaba samo je uskladilo Tursku sa pravilima mnogih zemalja Zapada u kojima muslimani ne čine većinu.

Related posts