Poučne priče 

Turska odgovorila – Jevreji bi najbolje trebali znati osmansku toleranciju

Podijelite!

urska je oštro kritikovala saopćenje izraelskih okupatoskih snaga, kojim su optužili turskog predsjednika Erdoana zbog ranijih izjava o eskalaciji nasilja okupatora prema Palestincima i Mesdžidu el-Aksi.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Husein Muftuoglu je saopćenje cionističkog Ministarstva vanjskih poslova nazvao “bezobraznim.”

On je istakao da je u vrijeme osmanske uprave nad Palestinom, u ovoj zemlji živio veliki broj vjerskih i nacionalnih skupina u miru, harmoniji i ravnopravnosti, slobodno ispovijedajući svoju vjeru. On je istakao da “očekuje da Jevreji najbolje znaju i priznaju tolerantnost osmanskog društva, čak i danas Jevreji i njihovi vjerski objekti u Turskoj uživaju sigurnost i zaštitu države.”

Muftuoglu je i danas ponovio stav Turske da je el-Aksa za muslimane treći hram po svetosti, pozvavši okupacione vlasti da uklone sve prepreke i barijere prema ovoj džamiji.

“Apsurdne, neosnovane i iskrivljene optužbe Ministarstva vanjskih poslova Izraela pokazuju nivo diplomatske učtivosti Izraela”, kazao je Taha Ozhan, predsjedavajući parlamentarnog Odbora za vanjske poslove.
Ozhan je kazao da izraelski komentari pokazuju koliko je ‘ova okupaciona država udaljena od regionalnih pitanja’.
On je dodao da ‘Izrael treba učiti o Osmanskom periodu kada su svi pripadnici Abrahamskih vjera mirno živjeli zajedno u Jerusalemu”.

IslamBosna.ba

Related posts