Poučne priče 

SESTRO MUSLIMANKO! AKO SI UDATA, A POGOTOVO AKO PORED TOGA NOSIŠ HIDŽAB, ONDA OVO MORAŠ ZNATI:

Podijelite!

Prosvijećena žena muslimanka ne zaboravlja da je jedan od najvažnijih faktora njenog uspjeha u privatnom životu s njenim mužem, kao što je jedan od najvažnijih faktora i njenog društvenog života uopće, da bude vedrog lica, da bude nasmijana, da njeno lice blista osmjehom i da njene usne preplavljuje radost. Sve je ovo čini omiljenom među ljudima i bliskom njihovim srcima. Vedrina lica se, također, ubraja i u ljepotu morala, ljepotu karaktera, privlačnost ćudi, kao i u dobro na koje islam podstrekava.

U Muslimovom Sahihu navodi se da Vjerovjesnik, s.a.v.s., kaže:

Nemoj ništa omalovažavati od dobrih djela, makar da susretneš svoga brata (muslimana) vedrog lica…

U praksu plemenitog Poslanika, s.a.v.s., spada i da se čovjek musliman osmjehne svome bratu (muslimanu).

Allahov Poslanik, s.a.v.s., nije nikog od svojih ashaba susreo, a da nije bio nasmijan i vedrog lica, kao što se to navodi u hadisu koji bilježe Buharija i Muslim od časnog ashaba D‘erira bin Abdullaha, koji je rekao:

Allahov Poslanik, s.a.v.s., nije me sprečavao da uđem otkako sam primio islam i nikad me nije vidio, a da mi se nije osmjehnuo…

Nasmijana i prijazna žena unosi radost u srce svoga muža svaki put kad je on pogleda, te tako kod njega povećava ljubav i poštovanje prema njoj. Isto tako, ona se ovako ponaša i u ženskom društvu u kojem živi, jer ljubav, poštovanje i prijateljstvo u društvu ne širi ništa kao prijazno lice, radosna i otvorena duša i visoka moralnost.

To su, doista, svojstva, karakteristike i osobine koje dolikuju dobrodušnoj ženi muslimanki, misionaru i ona joj omogućavaju da prodre do ljudskih srca, da prodre u najskrivenije dijelove duša.

Izvor: Ličnost žene muslimanke

Related posts