Vijesti 

Izrael pojačava nasilje: Muslimanima mlađim od 50 zabranjen pristup Al-Aksi

Podijelite!

Izraelske vlasti zabranile su ulazak u džamiju Al-Aksa muškarcima mlađim od 50 godina, dok istovremeno policija nasilno rastjeruje Palestince okupljene radi obavljanja džuma-namaza, redovne zajedničke molitve muslimana petkom, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelske vlasti postavile su detektore metala na vrata džamije Al-Aksa, a muslimani zbog kršenja osnovnih prava odbijaju proći kroz te vrste kontrole. Napetost u Jerusalemu je u porastu, a osude zbog mjera zabrane u vezi s džamijom Al-Aksa koje se odnose na muslimane, stižu od islamskih državnih i vjerskih autoriteta.

Prema izraelskim medijima, premijer Izraela Benyamin Netanyahu nije odobrio uklanjanje detektora metala s ulaza u džamiju Al-Aksa, treći po značaju hram za muslimane.

Muslimani u Jerusalemu, s druge strane, odlučili su danas zatvoriti ostale džamije te na džuma-namaz doći u Al-Aksu. Autobusima s muslimanima iz drugih mjesta danas nije dozvoljen ulazak u Jerusalem, pa će redovnu molitvu muslimana petkom danas obaviti na ulici nedaleko od zida razdvajanja, gdje će potom biti održani i masovni protesti zbog restrikcija pri Al-Aksi.

Related posts