Poučne priče 

ŠTA U SUŠTINI ZNAČI SUNEĆENJE (OBREZIVANJE) I ZAŠTO JE KORISNO? (OVO VEĆINA RODITELJA I DJECE NE ZNA)

Podijelite!

Sunećenje je mali operativni zahvat kojim se uklanja kožica koja prekriva glavić penisa. Obrezivanje dječaka se vrši u mnogim zemljama pa tako i u našoj.

Mnogo je razloga zbog kojih roditelji obrezuju svoje dječake, a glavni su da se obrezivanjem znatno poboljšava higijena penisa i sprečavaju razne bolesti. U Bosni i Hercegovini, pored higijenskih i zdravstvenih razloga zbog kojih većina roditelja suneti svoje dječake, sunećenje takođe predstavlja dio kulture i tradicije. Obrezivanje je bezbolno jer se radi uz lokalnu ili opštu anesteziju.

Nakon što se primijeni anestetik, sunećenje traje oko 15 minuta a zacjeljivanje i njega nekoliko dana. Nakon toga dijete je za cijeli život zaštićeno od nečistoća, infekcija, bakterija, i raznih polnih i urinarnih bolesti koje mogu ugroziti cjelokupno zdravlje. Sunećenje je kao odlazak zubaru, to je rutinski i jednostavan zahvat.

Sunećenje, odnosno uklanjanje viška kožice, donosi mnogobrojne zdravstvene koristi. Na ovoj stranici ćemo navesti i objasniti glavne prednosti sunećenja te zdravstvene probleme koji mogu biti izbjegnuti i riješeni tim zahvatom.

Sunećenjem se postiže bolja higijena a bolja higijena sigurno znači i bolje zdravlje. Na pitanje jednog stranca zašto se u BiH izuva obuća kada se ulazi u kuću, dobio je isti odgovor kao i na pitanje zašto se muška djeca obrezuju? Odgovor je – kultura, urednost, higijena, i zdravlje.

– Sprečava nakupljanje prljavštine, urina, i bakterija ispod kožice.

– Sprečava pojavu fimoze i parafimoze (uska kožica).

– Sprečava Balanitis i Postitis (infekcije glavića i kožice)

– Sprečava infekcije urinarnog sistema (bubrega, mjehura, mokraćne cijevi)

– Sprečava adheziju (slijepljena kožica).

– Smanjuje rizik od pojave raka penisa.

– Smanjuje rizik od pojave raka prostate.

– Smanjuje rizik od pojave raka grlića maternice kod žena.

– Smanjuje rizik od polno prenosivih bolesti, herpesa i HIV-a.

– Te znatno olakšava higijenu i poboljšava estetski izgled penisa.

Nekoliko dodatnih činjenica o sunećenju:

– Sunećenje je najčešće izvedeni operativni zahvat na svijetu.

– Obrezivanje se prvenstveno radi iz higijenskih i zdravstvenih razloga, odnosno kao preventiva i zaštita dječaka i muškarca od raznih polnih i urinarnih bolesti. Takođe, sunećenje je dio kulture i tradicije življenja, te vjerska obaveza muslimana i jevreja.

– Mnogo je razloga zašto je dobro obrezati dječaka, a niti jedan zašto nije.

– Roditelji koji nisu obrezali svoje dijete se trebaju zapitati – koje su zdravstvene koristi za dječaka ako ima kožicu? Odgovor je – nema ih. Sa druge strane, zdravstvene koristi od uklanjanja kožice su mnogobrojne.

– Roditelji koji su neodlučni se trebaju zapitati – da li je bolje da njihov dječak ima kožicu i da mu se cijeli život ispod nje skuplja prljavština, ili je bolje da nema kožicu i da se prljavština nema gdje skupljati? Odnosno – je li za njihovog dječaka bolje da cijeli život bude izložen mogućim infekcijama i bolestima, ili je bolje da nije izložen raznim infekcijama i bolestima? Odgovor se sam nameće!

– U Bosni i Hercegovini, u gradovima poput Sarajeva, Zenice, Tuzle, Mostara, Bihaća, Goražda, Travnika, te u drugim mjestima, velika većina dječaka su obrezani. U tim gradovima se svaki dan osuneti stotine dječaka.

– Preko 70% dječaka u Americi je obrezano. U toj državi dječaci se obrezuju odmah nakon rođenja. Amerikanci obrezuju dječake iz higijensko-praktičnih razloga. Slična situacija je i u Kanadi.

– Posljednjih godina obrezivanje je sve prisutnije i u zapadnim Europskim zemljama poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije…, a sve zbog naučnih istraživanja i dokaza koji podupiru obrezivanje i potvrđuju korisne zdravstvene osobine tog zahvata.

– Komplikacije koje se mogu javiti tokom obrezivanja su voma rijetke i bezopasne do te mjere da su zanemarive. Vrlo je važo da obrezivanje obavi stručna osoba!

– Sunećenje nije traumatičan zahvat jer se radi pod lokalnom ili opštom anestezijom tako da dijete ne osjeća nikakvu bol. Obavlja se na stručan i moderan način, te traje oko 15 minuta. Nakon par dana zacjeljivanja i njege dijete sve to zaboravi kao da se ništa nije desilo.

– Sunećenje se obavi jednom a dobrobiti tog zahvata traju za cijeli život.

– Sunećenje je kao odlazak zubaru, to je rutinski i jednostavan zahvat koji trajno doprinosi boljem zdravlju i higijeni i predstavlja dugoročnu preventivu i zaštitu od raznih bolesti i oboljenja.

globalno.org/obrezivanje.blogger

Related posts