Trudnoća je velika Allahova, dž.š., blagodat

Podijelite!

Jednom kada žena sazna da je noseća, ona treba izraziti svoju zahvalnost Allahu dž.š., jer je to uistinu velika Allahova, dž.š., milost. To je takva blagodat da mnogi ljudi tokom čitavog svog života mole Uzvišenog  Allaha da im podari djecu koja će biti pobožna, ali je Allah dž.š., odredio drugačije.

Zapravo je i jedan od Allahovih, dž.š., najodabranijih poslanika, Ibrahim a.s.,pokorno molio  Allaha, dž.š., da mu podari. Čak je i hazreti Zekerijja, a.s., upućivao molbe, koje su bile iskrene i pune žara, Allahu, dž.š., kako bi mu bilo podarena djeca pred kraj njegovog života.

1. Često učite sljedeću dov:

2. ”Allahumme lekel-hamdu ve lekeššukr.”

3. ”Bože! Sva hvala pripada samo Tebi i svoju zahvalu iskazujem jedino Tebi.” (zbog toga što si me počastio majčinstvom)

4. Izdvojite određeno vrijeme za klanjanje dva rekata nafile namaza. Dok ste na sedždi, činite neprestano dove.

5. Učite i ovu dovu:

6. ”Rabbi heb li min ledunke zurrijjeten tajjibeh. Ineke semi-‘du’a.”

7. ”Moj Gospodaru! Blagoslovi me tako što ćeš mi darovati pobožnu djecu. Uistinu si Ti Onaj Koji uslišava dove.”

8. Također učite i ovu dovu:

9. ”Rabbidž-alni mikemessalati ve min zurijjeti, rabbena ve tekabbel du’a.”

10.”Moj Gospodaru! Učini mene i moje potomke onima koji će Ti se neprestano klanjati i prihvati naše dove.”

11.Na sličan način, ikreno izrazite svoju zahvalnost tako što ćete pokazivati  sreću uvijek i svugdje. Pokušajte zaboraviti sve svoje prošle tuge. Gradite snove i budite radosnog duha. Razmišljajte  o blagodatima Dženneta.

Umjesto da se bavite svakodnevnim razmiricama sa svojom svekrvom, te svog muža kritikujete za neodgovarajuće pomašanje, budite suzdržljivi, kako biste zadržali sreću zbog nadolazećeg rođenja, održavajte prijateljske i miroljubive odnose sa svima. Ako ste ipak nekoga uvrijedili, odmah se izvinite i dajte sve od sebe da zaboravite tu svađu. Ukoliko nastavite uznemiravati druge, loše posljedice takvog stava odraziti će se i na dijete. Stanje u kome se nalazi majka u toku trudnoće, pa čak i stanje njenog duha i percepcija, imaju duboke posljedice na još nerođeno dijete.

Prema tome, muslimanka treba uvijek zahvaljivati svom Gospodaru, a posebno tokom trudnoće. Ova bi zavhvalnost trebala za posljedicu imati ”Produbljivanje” ljubavi prema Uzvišenom Allahu. Ona treba razmišljati na sljedeći način: Pošto nas je Allah, dž.š., blagoslovio, i mi bismo se trebali posvetiti Njemu. Odbiti poslušnost tako veličanstvenom Dobročonitelju – gledajući nedolične sadržaje na TV-u i baviti se se ogovaranjem u bilo koje vrijeme, a posebno tokom trdunoće, nije prihvatljivo. Uzvišrni Allah obasipa nas svojim blagodatima, a mi ćemo se Njemu suprostavljati!?”

Izvor: Možeš biti najsretnija majka –  Muhammed Hanif Abdul-Medžid

www.islam-iman.com

Related posts