Zdravlje 

Konzumiranje konjskog mesa

Podijelite!

Pitanje:

Primijetio sam da je mnogo ljudi-muslimana koji izbjegavaju konzumiranje konjskog mesa, smatrajući da je to zabranjeno. Moje pitanje glasi: Je li dozvoljeno konzumirati konjsko meso?

Odgovor:

Cijenjeni brate u islamu, treba da znaš da bi za određenu stvar-artikl kazali da je zabranjena obaveza je to argumentovati validnim, jasnim, vjerodostojnim dokazom a to ne postoji u pogledu konzumiranja konjskog mesa. Suprotno tome, u  pogledu dozvole konzumiranja konjskog mesa postoje validni dokazi. Pitanje identično vašem je postavljeno velikom učenjaku današnjice Muhammed Salih Munedžidu pa je kazao:
Dozvoljeno je jesti konjsko meso bez obzira da li se radilo o arapskoj vrsti konja ili nekoj drugoj vrsti. To je stav većine islamskih učenjaka, koji su svoj stav argumentovali hadisom Džabira, r.a.: ”Allahov Poslanik nam je na dan Hajbera zabranio meso domaćeg magarca, a dozvolio konjsko meso.“ Hadis su zabilježili Buharija i Muslim.
Također, svoj stav su argumentovali hadisom Esme, r.a.: ”Zaklali smo konja u vremenu Allahovog Poslanika, nakon čega smo ga pojeli, a tada smo živjeli u Medini.” Hadis je zabilježio imam Buharija.

Izvor fetve: islamweb.net

Related posts