Poučne priče 

Djevojka iz Australije: “Đavolji islam me je natjerao da ga prigrlim”

Podijelite!

Sara Prajs, djevojka iz Australije kaže da je najveći izazov koji joj predstoji, nakon što je prihvatila islam, raditi na promjeni svijesti prema islamu i za nju je to trud ravan džihadu, a njeno lično iskustvo najbolji poticaj u borbi protiv islamofobije u nemuslimanskim društvima.

Sara je odrasla na jugu Australije, u konzervativnoj katoličkoj porodici. Prije svog dolaska u Maleziju na studije, 2013. godine nikada prije nije srela nekog muslimana, niti išta saznala o islamu. Sve što je znala o islamu bilo je ono što je naučila u svojoj porodici, da je islam đavolja, falcificirana vjera koja ponižava i degradira ženu.

Ali ono sa čime se susrela na univerzitetu i postupci njenih kolegica pod hidžabom kod nje su izazvali “kulturološki udar”. Vidjela je da su to djevojke koje studiraju različite znanosti, da imaju svoje neovisno mišljenje i stav, a da pet puta dnevno izdvajaju po desetak minuta kako bi obavile namaz. Sve ovo je bilo u velikoj koliziji sa onim što je ona znala i čula o islamu i muslimanima.

Prvih dana svojih studija u Maleziji, Sara je izbjegavala svaki vid priče o islamu, kako kod svojih kolegica ne bi izazvala negativne reakcije. Kada je čula kako muslimanke pozitivno govore o Isa, a.s., i od njih saznala da i Kur’an govori o njemu i njegovoj majci, to je podstaklo da počne istraživati i čitati Kur’an.

U razgovoru sa Marinom Mahatir kćerkom bivšeg premijera Mahatir Muhammeda, ova dvadesettrogodišnja djevojka čula je brojne primjere islamskog poštivanja žene i odnosa prema ženi, za razliku od njenog položaja na Zapadu kroz vijekove. Također je u razgovoru s njom saznala za pionirske poduhvate muslimana u osnivanju univerziteta i instituta.

Istražujući i proučavajući islam, ona je shvatila varku koju je crkva promovirala da je islam đavolja vjera, i krajem 2014. godine ona je prihvatila islam i izgovorila riječi šehadeta. Ona kaže da je sa izgovorom šehadeta kasnila jer se bojala reakcija svoje porodice, koja i danas očekuje da će se ona pretvoriti u teroristu, smatrajući njen namaz ‘neprijateljskim činom.’

Nakon prihvatanja islama, njena osjećanja su bila pomiješana. S jedne strane osjećala je ogromnu sreću i zadovoljsto, a sa druge strane izgubila je svoje brojne stare prijatelje. Njeni roditelji nisu željeli više biti u njenoj blizini kada na glavi nosi hidžab. Islamski način života je podrazumijevao prekidanje konzumiranja alkohola i odlaske na večernje žurke, što je udaljilo od prijašnjeg ambijenta. Sada je student na master studiju i sigurna je da nikada neće odustati od svoga islama.

Ona ističe da je potpuni optimista kada je budućnost u pitanju, jer je, inače, Allah ne bi odabrao da bude vjernica i vjeruje u njega. Očekuje da će je njena porodica prihvatiti i nada se da će biti u prilici promijeniti svijest ljudi o islamu, dodajući: To je za mene džihad.

Nakon godinu ipol od prihvatanja islama, ona ističe svoju ljubav prema Australiji, ali zbog narastajuće islamofobije i rasnih nejednakosti ne namjerava se vratiti tamo. Želi jedno vrijeme provesti u nekoj od arapskih zemalja kako bi naučila što više o islamu, a zatim se vratila i to prezentovala ljudima tamo.

IslamBosna.ba

Related posts