Hadisi 

Doktori shvatili poruku Poslanika Muhammeda a.s., da je ovo higijenski i medicinski ispravnije.

Podijelite!

Znate li da je Sud u Dizeldorfu presudio da muškarci imaju pravo da uriniraju stojeći. Predmet spora je bila rasprava oko toga da li stanodavac ima pravo da zadrži stanarev depozit zbog fleka od mokraće na mermernom podu kupatila.

 

Ali činjenica da je stanodavac mislio da je to što njegov stanar urinira stojećki varvarska navika, i činjenica da je sudija ovaj, sada pravno zaštićeni položaj, nazvao ranije dominantnim običajem, jesu indikativne.

 

Tokom protekle decenije, Njemačka i brojne druge države sve se više okreću kulturi sjedećeg olakšavanja. Vode se debate o korisnosti ove prakse, sa argumentima koji pokrivaju sve, od feminizma do javnog zdravlja. Ipak, uprkos svoj toj galami i pretjeranim reakcijama na ovu veliku tranziciju, porijeklo ovog savremenog pokreta i prethodna historija stajaćeg uriniranja muškaraca ostaje poprilično nejasna za skoro sve.

 

Znamo da je još 2004. godine bar jedna njemačka kompanija proizvodila nešto što se zove „WC duh”, štipaljku za klozetsku šolju koja služi za to da opominje muškarce da ne dižu dasku, već da sjednu. Ove godine „Duh” je počeo da se pojavljuje i u međunarodnim lancima supermarketa. 2006. se pojavila priča iz Norveške, gdje je jedna učiteljica od roditelja tražila da počnu da uče svoju decu da piške na civilizovan, sjedeći način. Poslije toga, ova praksa je postala uobičajena u Njemačkoj i skandinavskim zemljama, a slični pokreti su se pojavili u Francuskoj i u Holandiji. Ovaj evropski fenomen možda je postao najuočljiviji 2012, kada je Partija ljevice u Sormlandu, u Švedskoj, pokušala da izglasa obavezno sjedenje u toaletu za muške odbornike u gradskoj skupštini.

 

Ali ovo ipak nije samo evropski trend. 2007, anketa među oženjenim parovima u Japanu je pokazala da 49 posto oženjenih muškaraca urinira sjedeći, za razliku od 1999 , kada je to činilo 19 posto njih. 2012, i vlasti Tajvana su počele da promovišu tu praksu. Pa čak i u Americi je ova praksa stekla izvjesni publicitet.

Mnogi su pokušali da opravdaju ovaj zaokret kao logičnu zdravstvenu mjeru, govoreći da je to bolje za mušku prostatu (i samim tim, za naš seksualni život), i prirodnije za našu muskulaturu.

 

U islamu je preporučeno muškarcima uriniranje sjedeći, jedan od razloga jeste da, sjedećim položajem higijenski i medicinski ispravnije je nego stojeći urinirati, Evropske zemlje i SAD žele uvesti u zakon da je obaveza muškarcima da uriniraju sjedećim položajem.

 

I pored toga, muslimanima je obaveza da nakon svakog uriniranja moraju oprati svoj spolni organ, jer sa flekavim pantalonama i flekavim donjim vešom, namaz (molitva), nije ispravan.

 

 

Obrada: Almir Kusur, za portal www.novihorizonti.net

Related posts