Islamski brak 

Šta nikada ne smijete govoriti djeci!

Podijelite!

Svakodnevno se susrećemo sa situacijama da nam manjka slobodnog vremena pa ne stižemo da uradimo ovo ili ono, a nerijetko svoj bijes iskalimo na sopstvenoj djeci, što, naravno, nije dobro. Da bi ovakvih situacija bilo što manje, i da bi djeca manje patila, evo zabranjenih rečenica, koje svojoj djeci ne smijete izgovoriti ni u najvećoj ljutnji.

Ugledaj se na starijeg brata/sestru
Ovo je opasna rečenica jer djete koje kritikujete može da se osjeti manje vrijednim. Prije ili kasnije, ukoliko ovo često ponavljate, mališan će se povući u sebe a brata/sestru će smatrati neprijateljem pa će svađa među njima postati svakodnevna.

Djeca su različita i vi kao roditelj to morate da prihvatite. Zato otkrijte šta vaše „nevaljalo“ djete radi dobro, pohvalite ga i tada kroz razgovor mudro provucite ono što želite da ispravite.

Čekaj samo da ti babo/tata dođe s posla
Skrivanje iza autoriteta je odraz sopstvene nemoći. To zapravo znači: „Ja više ne znam šta ću s tobom i potpuno si me kao roditelja razoružao/la.“ Proizvod takve nemoći je poziv u pomoć. U ovakvim situacijama bolje bi bilo da izgradite svoj autoritet kod djece, samo tako će postati poslušna. Ovako, djete ne zna kakav vas unutrašnji nemir muči te se unapred plaši kazne koju će odrediti otac kad se vrati s posla.

Požuri, inače ću te ostaviti ovdje!
Najveći strah djeteta je taj da će se izgubiti ili biti napušteno. Iako ih vi nikada ne biste napustili, djeca to ne znaju. Ovakve prijetnje možda i upale prvi put, ali kasnije se pretvaraju u puku frazu, koja nema važnost. U situacijama kad poželite da izgovorite ovakve rečenice bolje je djetetu odvući pažnju na mesto gde želite da odete nego mu pretiti, npr.: „Požuri, tata nas već čeka“ ili „Požuri, počeće da pada kiša“…

Ti si najgore djete na svetu!
Nemojte se začuditi ako vas sačeka odgovor: „Pa, ti si me rodila.“ I, djete je u pravu. Bijes koji ponekad osjećate prema svom mališanu morate da kanalište, pa nikad nemojte da izgovarate ovu rečenicu – izazvaćete kontraefekat. Djete će se osećati nevažno, počeće da procjenjuje svoje postupke i u glavici će mu stalno biti ono što ste rekli o njemu, a to je da je najgore na svetu. Zato je bolje da istaknete njegove vrline.

Srediće te čudovište (policajac ili babaroga)

Ovakva prijetnja nikad nije dobra. Zar želite da se djete zauvek plaši policajca na ulici ili vaspitačice kojoj uskoro trebate da povjerite djete? Dakle, ovo je bumerang koji će vam se obiti o glavu. S druge strane, laž će djete veoma brzo ukapirati, a onda će se, automatski, smanjiti njegovo povjerenje u vas.

 

psiholog.ba

Related posts