Islam 

Nar ili šipak – čudesno voće spomenuto u Kur’anu

Podijelite!

Savremena naučna istraživanja pokazuju da konzumiranje nara ima brojne zdravstvene koristi. Konzumiranje ploda i soka od nara koristi u trudnoći, jer pozitivno djeluje na prenatalni rast i razvoj djeteta, posebno njegovog mozga. Brojne studije govore u prilog tome da su preparati na bazi nara od velike pomoći u sprečavanju ili ublažavanju posljedica zloćudnih oboljenja prostate. Dokazano je da permanentno konzumiranje soka nara značajno smanjuje PSA (prostata specifični antigen), marker, vrijednost koja upućuje na to kolika je vjerovatnoća da muškarac ima rak prostate. Nadalje, nar pozitivno djeluje i na libido, ali i pomaže kod manjih problema s erekcijom te poboljšava kvalitetu sperme i plodnost muškarca.

Nar pogoduje kod bronhitisa i tuberkuloze, djeluje protiv čira na želucu i probavnih poteškoća te općenito smanjuje štetne posljedice nastale usljed konzumiranja alkohola, pušenja, UV-zračenja i onečišćenja okoline. Sok i pripravci od nara djeluju protiv upala izazvanih virusima i bakterijama (testira se učinak nara na HIV virus), potiču zacjeljivanje rana te primjerice smanjuju reumatske bolove, poteškoće sa zglobovima, posebno artritis. K tome, nar pogoduje zdravlju sluznice i zubnog mesa.

S obzirom na to da sadrži i biljne hormone, fitoestrogene, nar dokazano pomaže u slučaju hormonalne neravnoteženosti i ublažava neželjene simptome prije i za vrijeme menstrualnog ciklusa, a posebno u razdoblju klimakterija i menopauze.

Između ostalog, ublažava ili sprečava nagle promjene raspoloženja, umor, noćno znojenje, navale vrućine i crvenilo kože i suhoću sluznice te, što je posebno važno, djeluje i u slučaju osteoporoze.

Vjerujem da će naše sljedeće čitanje Allahovih riječi: “u njima će biti voća i palmi i šipaka – pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!”, u svjetlu ovih saznanja biti potpuno drugačije od dosadašnjeg.

el-asr.com

Related posts