Islam 

EVO ŠTA JE ERDOGAN PORUČIO TRUMPU U TELEFONSKOM RAZGOVORU

Podijelite!

Izvori iz ureda turskog predsjednika istakli su kako su dvojica lidera razgovarala oko 45 minuta o pitanjima u regiji i svijetu te da je razgovor protekao u pozitivnoj atmosferi.

Erdogan i Trump su usaglasili zajedničko djelovanje protiv terorističkih elemenata u Al-Babu i Rakki, u Siriji.

Tokom razgovora fokus je bio na savezništvu i bliskoj saradnji, a razgovarali su između ostalog, i o izbjegličkoj krizi i borbi protiv terorizma.

Trump je kazao kako želi razvijati bilateralne odnose sa Turskom te bližu saradnju kada je riječ o regionalnim temama.

Erdogan je Trumpu ukazao na važnost borbe protiv terorističke organizacije PKK, te istakao da Sjedinjene Američke Države ne bi smjele podržavati sirijski ogranak pomenute terorističke organizacije PYD/YPG.

Predsjednik Republike Turske je novom američkom predsjedniku poželio uspjeh u radu, te mu govorio i o pokušaju državnog udara u Turskoj kojeg su 15. jula 2016. godine izvela vojna lica odana terorističkoj organizaciji Fetullahci (FETO), na čijem se čelu nalazi Fetullah Gulen.

Erdogan je istakao i kako očekuje SAD na strani Turske kada je riječ o borbi protiv FETO-a.

Njih dvojica su razgovarali i o koracima koji će biti poduzeti kako bi se povećala ekonomska saradnja između dvije zemlje.

Tokom razgovora je rečeno kako će direktor CIA-e Mike Pompeo prvu inostranu posjetu realizovati u četvrtak i to upravo dolaskom u Tursku gdje će sa lokalnim zvaničnicima razgovarati o borbi protiv terorizma, prvenstveno protiv PYD-a i FETO-a.

Lideri su istakli želju da se sastanu u najkraćem roku.

saff

Related posts