Zdravlje Zdravlje žene Žena u islamu 

Šta izaziva RAK dojki nakon dojenja i zašto se grudi odmah smanje nakon prestanka dojenja:

Podijelite!

Zašto je važno da majka što duže doji svoje dijete:

Šta izaziva RAK dojki nakon dojenja i zašto se grudi odmah smanje nakon prestanka dojenja:

“Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine onima koje žele da dojenje potpuno bude. Otac djeteta ih je dužan prema svojoj mogućnosti hraniti i odijevati. Niko neka se ne zadužuje iznad mogućnosti svojih: majka ne smije trpiti štetu zbog djeteta svoga, a ni otac zbog svoga djeteta. I nasljednik je dužan sve to. A ako njih dvoje na lijep način i sporazumno odluče dijete odbiti, to nije grijeh. A ako zaželite da djeci svojoj dojilje nađete – pa, nije grijeh kada od srca ono što ste naumili dadete. Allaha se bojte i znajte da Allah dobro vidi ono što radite. “ (Bekare, 233)

“Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim, majka ga nosi podnoseći napor za naporom, a njegova potpuna ovisnost o njoj traje dvije godine: budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, kod Mene je svih putovanja kraj.” (Lukman: 14)

Objašnjenje ajeta:

Allah Uzvišeni upućuje majke da doje svoju djecu puni period dojenja, a to je dvije godine, nakon čega nema potrebe za dojenjem..

Šta su naučnici otkrili u vezi ovog perioda?

Naučne činjenice:

Naučnici su otkrili da se sva potrebna hrana za bebu nalazi u majčinom mlijeku i da ova ishrana ne bi bila potpuna ukoliko dojenje ne traje pune dvije godine! Svi doktori se slažu da u tom mlijeku nema bakterija i da je to bolje za bebu od bilo kojeg vještačkog mlijeka. Doktori kažu da djeca koja se hrane vještačkim mlijekom iz flašica za bebe su češto izložena raznim infekcijama, čak i ako je flašica očišćena od bakterija.

Dakle, naučnici su otkrili da majčino mlijeko sadrži antibakterijske supstance. Kur’an nam govori o odgovarajućem periodu za razvoj imunološkog sistema kod djeteta, i da se te supstance ne mogu pronaći nigdje osim u majčinom mlijeku.

Allah dž.š. kaže, „Majke neka doje djecu svoju pune dvije godine ako žele da dojenje bude potpuno!“ (2:233).

Riječi „pune dvije godine“ potvrđuju važnost ovog perioda, koji naučnici potvrđuju u modernom dobu.

Izvor: kaheel7.com
Autor: Abduldaem Al-Kaheel
Za Akos.ba preveo: Eldin Hota

———————————————————————————–

JESTE LI SE IKADA ZAPITALE KAKO I ZAŠTO SE ŽENSKE GRUDI SMANJE NAKON PRESTANKA DOJENJA?

Novim istraživanjima koja su objavljena na portalu New Scientist otkriveno je da dojke same s prestankom dojenja počinju svoju transformaciju.

Za vrijeme trudnoće i kasnije dojenja grudi su premrežene uskim mliječnim kanalima koje štiti masno tkivo grudi. Tijelo tada šalje hormonalne signale grudima u kojima se stvara prostor za proizvodnju i “skladištenje” mlijeka zbog čega se kanali šire, posebno u onom dijelu gdje se mlijeko proizvodi. Mijenja se i struktura unutarnjeg epitela, a jednom kada žena prestane dojiti sve se te nove stanice samouništavaju. Grudi ih same doslovno ubijaju i uklanjaju.

No, pitanje je kako ih uklanjaju same.

U ovome naime leži misterij – naš imunološki sistem sve mrtve i umiruće stanice obično uništava i izbacuje procesom koji se naziva fagocitoza no kada je u pitanju jedna tako velika promjena kao što je prestanak dojenja, mogli bismo pomisliti da će to uništavanje i izbacivanje stanica koje više nemaju svrhu na neki način negdje ostaviti traga – kao što je upala, bolno ili oštećeno tkivo – no ništa se od toga doista ne događa kada žena prestane dojiti.

Ono što se događa je sljedeće: Prestankom dojenja epitelne stanice doslovno same “jedu” svoje mrtve komšije (odumrle stanice). Budući da je protein Rac1 neophodan za normalnu proizvodnje mlijeka, kao i fagocitozu u imunološkim stanicama, stručnjaci su se pitali bi li takav proces možda bio moguć i prilikom rekonstrukcije dojki kod mladih djevojaka koje su oboljele od raka, a žele svakako roditi i dojiti dijete.

Da bi to istražili, naučnici su se poigrali s genom za proizvodnju proteina Rac1 kod ženki miševa. Prvo leglo miševa je preživjelo, ali su bebe miševi bili manji nego obično, vjerovatno zato što je mlijeko koje su dobivali sadržavalo manje masti i proteina nego što je normalno.

Međutim, većina legla naknadno je umrla zbog čega su i svi daljnji pokusi pokazali koliko je taj protein važan ne samo zbog hranjenja mladunčadi već i za bolju regeneraciju grudi. Daljnji eksperimenti su pokazali da u odsustvu Rac1 mrtve stanice i mlijeko “ubili” grudi tako što su stalno oticale i dovodile do stanja jakih upala tkiva pa je i sama regeneracija tekla sporo, a sve je to uticalo na još lošije stanje grudi sa sljedećim trudnoćama.

“Mliječne žlijezde imaju veliki posao koji moraju riješiti brzo nakon dojenja, ali ako će odumrle stanice “rješavati” samo stanice imunološkog sistema, doći će do spomenutih tegoba u obliku jakih upala i oticanja. I to zato što je tih stanica odjednom previše”, naglasili su biolozi s Cambridgea, no to ne znači da imunološki sistem u tom pogledu ne igra dobro svoju ulogu, već je dijeli s epitelnim stanicama koje veliku količinu odumrlih stanica uništavaju tako da ih “pojedu”. I zato je i taj protein Rac1 toliko važan jer bez njega bi cijeli proces pripreme dojki na dojenje, proizvodnju mlijeka i kasnije vraćanje “na staro” bio narušen.

Epitelne stanice zadužene za samouništavanje stanica koje se više ne koriste čekaju oko tri dana kada počinju sa svojim radom.

Ovi rezultati stoga zorno objašnjavaju što se događa s grudima nakon dojenja, zašto same tako splasnu i gdje to odlazi mlijeko koje beba više ne jede, ali su zapravo jako važna i za priču vezanu uz rak dojke.

Otkrića bi mogla imati posljedice za razumijevanje nastanka i razvoja raka dojke. Iako produženo dojenje smanjuje ukupni rizik od raka, valja znati da to nije dugoročno jer se smatra da žene imaju povećan rizik od razvoja raka dojke u prvih 5 do 10 godina nakon trudnoće, sa lošim vijestima da su takvi tumori najčešće puno agresivniji.

Postoje čak i teze da loša razgradnja stanica nakon prestanka dojenja može čak biti i okidač za kasniji nastanak tumorskih stanica.

(Znamo/Hayat/Foto:Ilustracija)

Related posts