Vijesti 

Ivica Dačić zaprijetio muslimanima u BiH da je Srbija mnogo jaka

Podijelite!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zabrinutost zbog izjave nekadašnjeg komandanta ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je u posjeti SAD-u, vidno je zabrinut zbog izjava i prijetnji miru bivšeg komadanta Armije BiH Sefera Halilovića, objavio je RTS na svom sajtu.

ef srbijanske diplomatije Ivica Dačić saopštio je danas da izjava ratnog komadanta Armije BiH Sefera Halilovića o “uništenju Republike Srpske” u slučaju refrenduma “predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u regionu” naglasivši da Srbija želi mir i stabilnost, ali da “sigurno neće dozvoliti vojni napad i uništenje Republike Srpske”.

“O tome niko ne bi trebalo čak ni da sanja. Srbija je dovoljno jaka da odbrani sebe, a neće dozvoliti ni uništenje RS ako bude napadnuta. Očekujemo hitnu reakciju međunarodne zajednice i međunarodnih predstavnika u BiH, ako im je zaista stalo do mira”, izjavio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je rekao da “Halilović nije samo bivši ratni muslimanski komandant, on je nezvanični portparol (član Predsjedništva BiH) Bakira Izetbegovića”.

“Halilović govori ono što Izetbegović misli. Zato njegove prijetnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na procijeni da RS ne može izdržati više od 10-15 dana i da ni Srbija ne može da je odbrani”, rekao je Dačić.

On je dodao da je “svima jasno da je referendum samo izgovor, a da iza svega stoji namjera da se ratom uništi RS”.

“Da su htjeli kompromis, Ustavni sud BiH je mogao da promijeni bar jedan zarez u svojoj odluci. Ali njima nije bio važan kompromis, već izgovor za ratne namjere i planove, za šta se muslimani u BiH očigledno spremaju”, navodi se u saopštenju.

Related posts