Vijesti 

ISIS prodaje organe svojih boraca?!

Podijelite!

ISIS je ukrao oko 23 ljudska organa od svojih mrtvih i povrijeđenih boraca u Iraku, u provinciji Nineveh.

Cilj im je da ove organe prodaju na crnom tržištu nakon što bombardovanja prestanu.

Izvor koji je zbog svoje bezbjednosti želio da ostane anoniman izjavio je za iračke vijesti u nedelju da je ovaj posao potreban ISIS-u  kako bi mogao da obnovi svoje finansije.

– Dobro organizovana specijalna medicinska jedinica ukrala je organe od svoja 23 člana koji su boravili u bolnici u Ninevehu – rekao je izvor.

– Sve što je ukradeno uključujući bubrege, crijeva i ostalo, pod strogim nadzorom prenijeto je u bolnicu na rubu grada – rekao je on.

Ovaj izvor je istakao da je ISIS počeo da otpušta dio svog članstva nakon što je u bombardovanju od strane Amerike i Rusije izgubio značajne rezerve nafte.

– Ovo je dovelo do gubitka velikih finansijskih sredstava koji su pokrivali 80% potreba ove organizacije – naveo je on.

Analitička firma iz Amerike, HIS, otkrila je da ISIS dnevno raspolaže sa 21.000 barela nafte, dok je doskoro imao oko 33.000 barela. Prihodi su sa 80 miliona dolara mjesečno, pali na 56 miliona u martu, kada su njihove teritorije bombardovane.

ISIS je takođe izgubio oko 22% svoje teritorije od sredine 2014. godine. Sada je 6 miliona ljudi pod kontrolom ove skupine, umjesto 9 miliona prije dvije godine, zbog čega su pretrpjeli gubitak i kod plaćanja poreza.

Nedavno je procurila informacija da je irački lekar opšte prakse po imenu Siruvan al-Mosuli organizovao grupu koja se bavi trgovinom organima još od 2014. godine.

Komandanti ISIS-a unajmljuju strane lekare da bi im pomogli da utabaju puteve trgovine organa koji idu preko opkoljenog grada Mosula u severnom Iraku. Ovaj posao je već počeo da donosi ogromne svote novca.

Borba protiv ISIS-a mogla bi da izazove i ovih 10 RATOVA. Evo da li je Srbija u opasnosti (FOTO)

Ova ogranizacija ima posebnu diviziju koja prodaje srca, jetre i bubrege na internacionalnom crnom tržištu.

Mnogi organi se krijumčare preko Sirije i Iraka u susedne zemlje, kao što su Saudijska Arabija ili Turska, gde ih kriminalne grupe prodaju sumnjivim kupcima širom planete, prenosi Azijska internacionalna novinska agencija.

 

Related posts