Pitanja i odgovori 

Zabrana brušenja zubi

Podijelite!

Pitanje:

Esselamu alejkum! Pročitala sam na Vašoj stranici u rubrici ‘Pitanja i odgovori’ hadis koji govori o zabrani čupanja obrva, brušenju zuba itd. Nije mi jasno šta se podrazumijeva pod ‘brušenjem zuba’? Je li onda zabranjeno stavljati plombe, nadograditi izgubljeni zub, izbjeljivanje zuba i slično, ili se pod tim misli na neki običaj koji je tada bio prisutan kod Arapa (ne znam ništa o tome, ali eto)? Da li se zabrana čupanja dlaka odnosi i na dlake iznad gornje usne, i na cijelo lice uopšte (kod žena, naravno)?

Odgovor:

Alejkumusselam!

Pod zabranom brušenja zubi se misli na brušenje zdravih zubi, pravilnih bez ikakvih mahana tako što se brušenjem napravi razmak između zubi sa ciljem uljepšavanja. Ovo je bio običaj kod Arapa, takvi izbrušeni zubi su kod njih predstavljali poseban vid ljepote pa je došao islam i zabranio taj vid brušenja zubi jer je on mijenjanje Allahovog stvaranja.

Stavljanje plombi, nadogradnja izgubljenih zubi, izbjeljivanje zubi i slično ne ulazi u zabranu brušenja zubi koja je spomenuta u hadisu. Jer stavljanje plombi, nadogradnja izgubljenih zubi, izbjeljivanje zubi i slično predstavlja liječenje istih i otklanjanje njihovih mahana a ne mijenjanje Allahovog stvaranja. Ve billahi tevfik.

Related posts