Islam 

Liječenje alergije učenjem Kur’ana

Podijelite!

Pitanje:

Selam Alejkum! Imam jedno pitanje da Vas pitam i nadam se da cete mi pomoci. Elhamdulilah imam cetvoro djece. Dvije djevojcice mi imaju alergiju na hranu. Ja znam da je to od Allaha dz.s. i znam da Allah s.w.t. nije dao ni jedne bolesti a da nije dao lijeka. I takodje znam da je med i maslinovo ulje u Kuranu dato kao lijek. Interesuje me sta bih mogla da izucim na med i da redovnom upotrebom toga meda i ucenjem dova Allahu da pojacam mogucnosti otklanjanja ovih alergija.

– I jos jedno pitanje pitala sam jednoga “hodžu” on mi je tražio vodu sa dvanaest izvora i da mi na nju izuči Kuran i da tom vodom kupam cerku i da tako mogu da maknem ove alergije. Htjela bih da znam jeli to ispravno i dali ako ne ja bih voljela da sama izučim na med i da dovim Allahu dz.s. da mi otkloni ove alergije. Vaša redovna čitateljka iz USA.

Odgovor:

Alejkumusselam!

Nema nešto u šerijatskim tekstovima što upućuje na to da se alergije liječe učenjem Kur’ana na med i maslinovo ulje. Ako se u praksi potvrdilo da je neko uspio time da se izliječi onda nema smetnje da se to radi. Uči bilo šta iz Kur’ana, dovi jer se dova roditelja za njegovo dijete ne odbija. U osnovi je da se ova bolest liječi kod ljekara, tako da to ne zanemaruješ. A učenje Kur’ana, dove i zikrovi nek budu uopćeni, tj. kao što učiš Kur’an, doviš, zikriš za to da ti Allah da bereket u imetku, da ti da slogu u kući, da ti olakša neki posao, da te uvede u Džennet i slično, isto to radiš da ti Allah da zdravlje djeci.

Inače, pogrešno je da neki muslimani imaju ubjeđenje i da vjeruju da sve što ih zadesi od belaja, bolesti, tuge i slično da trebaju da uče Kur’an i da će to time proć. Kur’an je objavljen da se čita, da se razmišlja o onome što je došlo u njemu i da se primjenjuju i praktikuju naredbe i zabrane koje su došle u njemu. Jednom riječju Kur’an je objavljen kao Uputa po kojoj treba živjeti na dunjaluku, a ne da se uči Kur’an kako bi njime rješavali svakojake naše životne probleme.

Kao što imamo u praksi: onoj pobjegla kćerka sa momkom pa pita šta iz Kur’ana da uči da joj se vrati, onoj ukradeno nešto pa pita šta da uči iz Kur’ana da bi joj se vratilo, onaj uselio u kuću pa pita šta je najbolje da se da uči iz Kur’ana za useljenje, onoj umrla majka pa pita šta joj treba učiti za njenu dušu, usidjelica ne može se udati pa pita šta da uči da bi joj došao suđeni da je oženi i tako dalje.

Ovakvo razumijevanje odnosa muslimana prema Kur’anu je apsolutno pogrešno, jer se zasniva na tome da je samo učenje Kur’ana kao čarobni štapić sa kojim se rješavaju svakodnevni ljudski problemi. A ispravno je da je Kur’an objavljen da bi se čitanjem i razmišljanjem o onome što je u njemu živjelo i radilo po njemu.

Takav vid liječenja koje praktikuje taj “hodža”, duhovni iscjeljitelj, nema uporišta u Šerijatu. Kakva god voda da se uzme bila izvorska, kišnica, destilovana, iz bunara i slično a zatim se nauči na nju ne mijenja na suštini, tj. bitno je da je voda i da se na nju nauči a porijeklo vode nije bitno. Tako da njegov zahtjev izaziva veliko podozrenje i sumnju, u najmanju ruku da je to narodno praznovjerje sa kojim duhovni iscjeljitelj želi učiniti stvar velikom, jer treba sakupiti vodu sa dvanest izvora, u očima osobe koju liječi. Ovo je u najmanju ruku. Trebaš se raspitati da li se ovaj “hodža” bavi pravljenjem hamajlija, zapisa i sličnih stvari, pa ako se to potvrdi onda znaj da je on šarlatan, gatar i sihirbaz. Ve billahi tevfik.

Related posts