Zdravlje 

Pregled koji spašava život: Važnost preventivne sistematske ginekološke pretrage

Podijelite!

Godišnji pregled omogućava rano otkrivanje tumora grlića  i tjela maternice, jajovoda, jajnika i dojki, čime se preveniraju dvije trećine svih tumora u organizmu žene.

Piše: Prof. dr. Senad Mehmedbašić

“Bolje spriječiti nego liječiti“ kaže narodno predanje. To je stari, dobro poznati, zlata vrijedan i trajan medicinski postulat.

Primijenjen u životu žene znači pravilnu, revnosnu brigu o sopstvenom zdravlju. Vrlo jednostavno se izvodi. Potrebno je jednom u godini otići na preventivni ginekološki pregled, a on podrazumijeva  uzimanje nekoliko testova:

PAPA Test

PAPA bris je komforan, ne zahtijeva posebnu pripremu i nije bolan.

Izvodi se pregledom u spekulima provođenjem inspekcije sluznice grlića maternice i rodnice, uzimanjem briseva stražnjeg svoda rodnice, površine i kanala grlića maternice vatenim štapićem, specijalnom špatulom i malom četkicom.

Vatenim štapićem  uradi se bris radi testiranja na uzročnike upale rodnice i određivanja kvalitativnog hormonskog statusa pacijentice. Špatulom se uzima bris s površine grlića maternice i granice prema kanalu radi otkrivanja abnormalnosti u građi površinskog epitela koji vode u karcinom grlića ako se na vrijeme ne detektiraju. Četkicom se ulazi u kanal grlića radi uzimanja brisa i otkrivanja početnih promjena na karcinom tog dijela maternice. Sva četiri uzorka (na staklu) fiksiraju se poslije boje i očitavaju. Karcinom grlića maternice je preventibilan, odnosno, ovim brisom možemo preduprijediti, prevenirati karcinom grlića maternice.

Ultrazvučni pregled organa reprodukcije

Transvaginalnim ultrazvučnim pregledom (2D, 3D color doppler) ispituje se građa i funkcija građe maternice, oba jajnika i jajovoda. Pregledom se mogu otkriti dobroćudni ili zloćudni tumori ovih organa.

Color dopplerska tehnika pouzdano otkriva ili odvaja dobroćudne od zloćudnih tumora. Ultrazvučno se, na osnovu građe sluznice maternice, može govoriti o hormonskom statusu pacijentice.

Pretraga je od ogromne dijagnostičke važnosti i preporučuje se svakoj ženi.

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk je komplementarna metoda s mamografijom u dijagnosticiranju tumora dojke.

To znači da se ove dvije dijagnostičke metode nadopunjuju. Metoda je jednostavna, konforna i bezbolna.

Otkriva benigne i maligne tumore dojke, povećane limfne čvorove i druge funkcionalne ili organske promjene tkiva dojke. Metodom  2D, 3D  color dopplerske tehnike odvajaju se benigne od malignih promjena.

Ukupna dijagnostička tačnost također se povećava. Ultrazvučni pregled dojki dobra je i efikasna tehika otkrivanja i objektivizacije (punkcijom) promjena dojke. Zbog nabrojanih benefita, ultrazvučni pregled dojke nezamjenjiva je i preporučiva metoda ranog otkrivanja tumora.

Sistematski ginekološki pregled omogućava rano otkrivanje tumora grlića maternice, tijela maternice, jajovoda, jajnika i dojki, čime se preveniraju dvije trećine svih tumora u organizmu žene.

(Faktor.ba)

Related posts