Vijesti 

Javnost traži odgovore: Od čega su umrle tri bebe? (FOTO)

Podijelite!

Pet dana nakon što je objavljena informacija o smrti tri bebe na Odjelu neonatologije Klinike za dječije bolesti Kliničke bolnice (KB) Mostar, u javnosti se ne stišava bura te se i dalje traže odgovori i istina o uzrocima smrti novorođenčadi.

Zatražena obdukcija

Iako su iz bolnice istakli da smrt tri bebe nije uzrokovala nijedna bakterija te da nema intrahospitalne infekcije, otac bebe iz Mostara koja je umrla 16. avgusta izjavio je za medije da je njegovo dijete sigurno preminulo zbog bakterije, a da „za drugu djecu ne zna i ne može govoriti“. U nekoliko navrata htjeli smo čuti njegovu stranu priče, ali on s nama nije želio govoriti.

dopunjeno-otpusno

Faksimil dijela dopunjenog otpusnog pisma za bebu preminulu 16. avgusta (Foto: Dnevni list)

Roditelji bebe iz Mostara koja je preminula 21. avgusta također su rekli novinarima da sumnjaju da je i njihov dječak imao bakteriju, ali još čekaju bakteriološki nalaz. U oba ova slučaja u dijagnozi se navodi da su bebe imale sepsu.

Treća beba iz Drvara umrla je 10. septembra, a njeni roditelji, koji su 11 godina čekali da dobiju dijete, zatražili su obdukciju. Pokušali smo jučer i s njima stupiti u kontakt, ali rečeno nam je da ne žele govoriti za medije dok ne dobiju rezultat obdukcije.

Ako rezultati, koji bi trebali biti gotovi za 20 do 30 dana, pokažu da je beba imala infekciju, roditelji iz Drvara kazali su da će tužiti bolnicu i sve dati u javnost. Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne njege HNK potvrdili su nam da su reagirali prvi dan nakon što su mediji pisali o ovom slučaju. U okviru svojih nadležnosti, i zbog velikog interesa javnosti, uputili su zahtjev menadžmentu Kliničke bolnice da ih izvijesti o svim okolnostima događaja.

Sve provjeriti

– Kontaktirao sam Ministarstvo zdravstva, gdje su potvrdili da do sada nisu zaprimili nikakvu službenu informaciju o događanjima u bolnici. Očekuju da taj izvještaj stigne u Ministarstvo – kazao nam je jučer Pero Pavlović, portparol Vlade HNK.

pero-pavlovic

Pavlović: Očekuje se izvještaj

Direktor KB-a Ante Kvesić za „Avaz“ je kazao da nijedna od ove tri bebe nije imala infekciju, ističući također da nijedna bakterija nije uzrok njihovih smrti te da se sve može provjeriti u dokumentaciji na Klinici za dječije bolesti kod dr. Vesne Brkić.

Zbog uznemirenosti koja je nastala u javnosti nakon što su mediji objavili informaciju o smrti tri bebe, pojavile su se špekulacije da je u avgustu i septembru ove godine na Klinici za dječije bolesti umrlo najmanje šest beba. Ali, iz Ureda za informiranje i odnose s javnošću Kliničke bolnice jučer nam je rečeno da ove spekulacije nisu tačne!

Zašto roditelji šute

Na Facebook grupi koja okuplja više od 3.000 Mostaraca, gdje su nakon informacije o smrti beba brojne majke ostavljale komentare, jučer je jedna Mostarka upitala sve roditelje koji očekuju bebe zbog čega šute.

– Mogu li svi otići negdje drugo na porod? Misle „neće valjda naša beba morati na Pedijatriju“. Ili se ne smiju javiti, da ih ne bi gore uzeli na zub? Kako god, ovi tužni roditelji se bore za istinu i za sve vas/nas – navela je ova Mostarka.

Cihlarž: Bakterije u krvotoku izazivaju sepsu

zdenko-cihlarz

Cihlarž: Stalna borba

Potcrtavši da nije vidio nalaze beba koje su umrle u Mostaru, Zdenko Cihlarž, sudski vještak medicinske struke iz Tuzle, za „Avaz“ je kazao da bi, općenito govoreći, ako je bilo koja bakterija prodrla u krvotok, to najvjerovatnije uzrokovalo sepsu. Naglasio je da se smrtni slučajevi beba vrlo često dešavaju intrahospitalno.

– To se događa u svim velikim bolnicama gdje ima puno porođaja. Bolnice se stalno moraju boriti protiv bolničkih infekcija i iz tog razloga vrše se stalne intrahospitalne kontrole. Slušao sam nadležne iz bolnice kako kažu da su lani imali takvu jednu i da su to sanirali. Ja im vjerujem, možda je bakterija unesena izvana – kazao je.

Autor: M. HODŽIĆ – See more at: http://www.avaz.ba/clanak/254976/javnost-trazi-odgovore-od-cega-su-umrle-tri-bebe-foto#sthash.Qt1DNac0.dpuf

Related posts