Vijesti 

Šta se dogodi kada milioni stanovnika kolju kurban: Rijeke krvi teku glavnim gradom Bangladeša

Podijelite!

Šta se dogodi kada milioni stanovnika grada sa slabom infrastrukturom kolju kurban prije monsunskog pljuska?
Rijeke krvi teku kroz grad.
U utorak je u Bangladešu počeo Kurban-bajram kao i u većini muslimanskih zemalja kada se uobičajeno kao sjećanje na poslanika Ibrahima, a.s., i njegovu spremnost da žrtvuje sina, kolje kurban.

Glavni grad Bangladeša, Dakka je jedan od najgušće naseljenih gradova na svijetu. Da bi izbjegli haos koji nastaje kada veliki broj stanovnika obavlja klanje kurbana, gradske vlasti su odredile 1.000 lokacija za klanje, ali su također trebali da se pobrinu i da drenažni sistemi duž gradskih cesta ostanu čisti.

Izvještaji lokalnih medija navode da nijedna od predostrožnosti nije uzeta previše ozbiljno te se nakon sezonskih kiša stanovnici Dakke se suočavaju sa rijekama krvi koje teku kroz grad.

Fotografije i video snimci na društvenim mrežama pokazuju šokantne scene kako stanovnici pokušavaju da nastave sa svojim uobičajenim životom uprkos krvavoj vodi oko njih. Ovakvi uslovi nisu spriječili stanovnike da odlaze u džamije i nastavljaju sa klanjem kurbana, piše India Times.

Kandker Milatul Islam, zamjenik šefa za upravljanje otpadom iz Dakke, rekao je da vodeni otpad problem već dugo vremena i da je se radi na rješavanju problema.

Stanovnici grada su kritikovali  dvije gradske firme za čišćenje a agencije zauzvrat optužuju stanovnike za korištenje područja u blizini njihovih domova za klanje životinja, umjesto na predviđenim mjestima.

Međutim, lokalno stanovništvo navodi da nisu bili upoznati sa odabranim lokacijama i da prije obilježavanja područja nisu obavješteni, dok su drugi naveli da su predviđena mjesta isuviše daleko od njihovih domova.

IslamBosna.ba

Related posts