Ramazan 

Kako ostati produktivan i nakon ramazana?

Podijelite!

Pitanje: Imali smo odličan mjesec, promijenili se, prošli kroz duhovne uspone i ramazan završava. Kako ostati produktivan i nakon ramazana?
Postavite sebi ciljeve u ramazanu koje nećete završiti u ramazanu. Postavite ciljeve koje ćete završavati još mjesec-dva.
Npr. Ja postavim za cilj pamćenje nekih stvar – tako za ramazan postavim za cilj da ću zapamtiti te i te sure, ali znam da ih neću stići naučiti za ramazan.
Tako da (aktivnost) neće prestati (sa završetkom ramazana). Jeste li shvatili šta vam govorim?
Na isti način i navike spavanja – Mislim da se nečiji život može u potpunosti promijeniti ovisno o tome kako koristi svoje vrijeme i kako spava. Ako mogu popraviti/kontrolisati spavanje mogu popraviti mnogo stvari u svom životu.
I zato je važno: إِنَّ الصَّلَاةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتَابًا مَّوْقُوتًا
„vjernicima je propisano da u određeno vrijeme namaz obavljaju.“ (4:103)
Nemoj ostajati budan do kasno, nemoj gledati razne stvari, pa da ustaješ neraspoložen. Tvoj um će biti zautet čak i kada spavaš, pa ćeš se probuditi umoran – ovo ne predstavlja ništa. Ovako nećete biti produktivni.
Raspored namaza u islamu vas uči vrlo produktivnom načinu života. To je ono što bih najviše naglasio.
I najbolji način da se očuva motivacija poslije ramazana je druženje sa ljudima koji su motivirani ili druženje sa ljudima koji će te čuvati od padova i koje ćeš ti čuvati od padova tako da ste jedni-drugima kao „sparing partneri“. Čuvajte podignut gard i, inšallah, to će biti dobar način da (ramazan) bude ono što treba biti.

Nouman AK

 

Related posts