Vijesti 

Bosanski nišani na Floridi

Podijelite!

Na groblju Parklawn Memorial Gardens u gradu Dunedin, Florida gdje Bošnjaci Tampa Bay regije imaju svoju parcelu tj. “mezarluke” u nedjelju 7. februara 2016. godine Bošnjaci su podigli prvi nišan koji je identičan onima koji se postavljaju po mezarjima u Bosni i Hercegovini.

Čast da postavi prvi nišan na tim prostorima džematlije „Bosanskog Mesdžida – Tampa Bay” – najjužnijeg bošnjačkog džemata u Sjevernoj Americi – povjerili su Almiru i Adi Krivdiću. Oni su sa svojom majkom Sakibom podigli nišan svome babi Ramadanu – Rami.

Ovo je historijski događaj za ovaj džemat i brojnu bošnjačku zajednicu Tampa Bay regije.

Bosanski muslimani u dijaspori ljubomorno čuvaju i svojoj djeci, uz pomoć imama, prenose oblike vjerske tradicije. Sa ciljem očuvanja tradicionalnog izgleda i ljepote muslimanskih mezarja, džemat Tampa Bay realizovao je projekat uvoza nišana iz Bosne i Hercegovine uz pomoć hafiza Nermina ef. Spahića, imama u Des Moinesu.

“Naši nišani neka budu svjedok vremenu da su na ovim prostorima Bošnjaci živjeli, da su se ovdje rađali i umirali, i da su se trudili da ne zaborave svoju tradiciju, porijeklo, ko su, šta su, odakle su i kako su ovdje dospjeli”, napominju džematlije „Bosanskog Mesdžida – Tampa Bay”.

Bir.ba

Related posts